Българите са най-недоволни от живота си сред европейците

Българите са били най-малко доволни от живота си през 2013 г. в Европа. Това показва проучване на европейския статистически институт "Евростат".

В скала от 0 ("не съм доволен") до 10 ("напълно съм доволен") средната оценка на българина е 4,8, което е най-ниското равнище в Европа. На опашката на доволните от живота си са още разтърсваната от икономически проблеми Гърция, както и Кипър, Унгария и Португалия, като всяка от тях има оценка от 6,2, сочат резултатите от проучването, цитирани от БГНЕС.

Сърбия, която присъства в изследването, също се намира на дъното му заедно с България, като хората там са дали оценка от 4,9. Относително високо е нивото на удовлетвореност в другите изследвани балкански държави – Румъния и Хърватия, където то е съответно 7,2 и 6,3.

Като най-доволни от живота си се определят хората в Дания, Финландия и Швеция като при тях средната оценка е 8, което е малко по-високо от средното за ЕС 7,1. Веднага след тях идват Нидерландия и Австрия с по 7,8 всяка.

И макар разликата в това колко са доволни от живота мъжете и жените да е малка, то тя е значителна при отделните възрастови групи. Най-доволни от живота си са най-младите като средно за ЕС възрастовата група 16-24 са дали оценка от 7,6. В същото време хората над 75 г. са най-нещастни – 6,8.

Изключение не прави и България. Младежите в страната оценяват удовлетвореността си най-високо – 5,8. Съответно хората над 75 г. са най-малко доволните от живота си в целия ЕС. Те дават и най-ниската регистрирана оценка от всички изследвани възрастови групи и държави – 3,8.

Според авторите от "Евростат" най-голямо отношение към това дали сме доволни от живота си категорично оказва нашето здраве. След него като ключови фактори се нареждат финансовото състояние, положението ни на трудовия пазар и социалните ни взаимоотношения с човек, на когото можем да разчитаме

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини