Лукарски: В Иганово са се взривили 2000 неуправляеми ракетни снаряда

В склада на ВМЗ Сопот са се взривили около 2000 неуправляеми ракетни снаряда -НУРС. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който пристигна на мястото на инцидента в Иганово. Не е ясна причината за пожара. От разлетелите се осколки горят храсти и треви около склана, в който се съхранява готова военна продукция, информира "24 часа".

На място е имало само двама охранители и те са подали сигнала за пожара около 19.30 ч. В продължение на 2 часа се е чувала канонада от гърмежи, разказват хората от близките села. Няма пострадали.

"Реакцията беше изключително бърза и професионална. Хората са се изплашили, защото помнят голямата авария от 1978 г., когато избухна взрив във ВМЗ Сопот и имаше жертви", обясни Лукарски.

В момента се прави замерване на въздуха.Шефът на ВМЗ Сопот Иван Стоенчев твърди, че взривените снаряди в Иганово са конвенционално оръжие опасност от обгазяване няма. Районът остава отцепен 24 часа след последния взрив, който е бил в 20.45 ч.

"Беше много страшно. Гърмеше и имаше силни пламъци. Появи се огнено зарево", разказа кметът на близкото село Певците. Хората от близките населени места, ужасени, са тръгнали да се спасяват поединично. Част от тях са тръгнали с коли, ромите с каруци. Пенка Иванова с мъжа си и четирите си деца на ръце последна побягна от Иганово към Сопот: "Като затрещя само грабнах децата, забравихме лични карти и всичко и тръгнахме."

"Опасност Иганово да се превърне във втори Горни Лом, където през есента бяха изпепелени 15 души, няма. Тук е държавно предприятие и мерките за сигурност са изключително сериозни", каза Лукарски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини