Евростат: Всеки трети българин живее в сериозен риск от бедност

Тръмп нарече Ким Чен-ун „много отворен“ и „много почтен“ човек

Най-малко 10 загинали при пожар в нелегален нефтен кладенец в Индонезия

Мач на кило кръв и метър кожа

“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Погват такситата на Юбер с тайни клиенти

От две седмици транспортното министерство е впрегнало свои служители да наемат таксита от електронната платформа за споделени пътувания Юбер. Целта е те да бъдат използвани като тайни клиенти и така да осигурят доказателства пред съда, че фирмата извършва незаконна дейност, научи „Труд“.

Това се оказал единственият начин да се съберат годни за съда доказателства. Преди около месец Софийската градска прокуратура разпоредила на три ведомства – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ към транспортното министерство, МВР и НАП, да съберат доказателства, че фирмата Юбер България извършва таксиметрова дейност, без да има лиценз, и да й ги предоставят, за да бъде изправена фирмата пред съда. Това стана, след като сигнал до прокуратурата подадоха от браншовото сдружение „Такси“.

Преди това таксиметровите фирми се оплакаха в транспортното министерство от нелоялната конкуренция на Юбер. Ведомството обаче не можеше да направи нищо, защото инспекторите му не могат да спират частните коли, които се използват от Юбер, а само лицензираните таксита. Частни коли могат да се спират за проверка само от Пътна полиция. Само че, когато те правят това срещу автомобили, които незаконно извършват превози срещу заплащане, досега трудно намираха доказателства, защото обикновено пътникът отрича, че е платил на шофьора. Така единственият възможен начин за събиране на годни доказателства се е оказал „тайният клиент“.

В същото време депутатът от БСП Георги Кадиев започнал да събира данни за дейността на Юбер, за да предложи промяна в законодателството, която да узакони тази дейност. Кадиев прави това през фейсбук, но в петък той каза пред „Труд“, че все още не е готов с текстове.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.