Принц Хари покани брат си принц Уилям за кум на сватбата

Съдът на ЕС: България е нарушила Директивата за птиците

КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества Това реши парламентът с промени в Закона за енергетиката

Запалянковци трошили автобус и псували полицаи

Румен Радев: Високо ценим споделения опит на Швейцария в системата на дуалното професионално образование

Започна пръскане срещу кърлежи в Търговище

Осъдиха мъж и жена, държали 3224 литра контрабанден алкохол за 27 686 лева

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

Мъж размахва адвокатска карта, сби се с охраната в Съдебната палата

Инцидент между служители на Главна дирекция „Охрана” и посетител на Съдебната палата е станал днес около 8:50 часа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

При влизането през служебния вход откъм ул. „Алабин“ мъжът се е легитимирал с адвокатска карта, поставил чантата си на лентата за багаж, а самият той е минал през металдетекторната рамка, при което апаратът е подал сигнал за наличие на метални предмети у него. Дежурният служител на ГДО е подал тарелка на посетителя с покана там да бъдат поставени всички метални предмети, които се намират у него, а самият той отново да мине през рамката – процедура, която се прилага по един и същи начин за всички външни лица, посещаващи Съдебната палата. Посетителят обаче е отказал да изпълни тези разпореждания и след като си е взел чантата, се е отправил към вътрешността на сградата, игнорирайки отправените към него покани да се върне и да се подложи на проверка.

След като служител на Главна дирекция „Охрана” тръгва след него, приканвайки го да се върне, посетителят се обръща, хваща служителя за гушата и започва да го души, като едновременно с това сипе обиди. На помощ се притичват трима служители на СГС, които се намирали на коридора в този момент, а след подаден сигнал – и дежурни служители на ГДО. Понеже посетителят продължава да буйства и да сипе закани и обиди към служителите и свидетелите, той е отведен в дежурната стая на съдебната охрана, където са му поставени белезници. Подаден е сигнал до 4-то РУП-СДВР, откъдето са изпратени разследващи полицаи и оперетивни работници, които са поели случая.

Тъй като посетителят е заявил, че срещу него е упражнено насилие, била е извикана линейка и той е откаран за медицински преглед и освидетелстване за състоянието в което се намира и наличието на травми.

Главният директор на Главна дирекция „Охрана” главен комисар Георги Жеков е разпоредил незабавна проверка по случая.

Според Правилника за устройството и дейността на Главна дирекция “Охрана”, служителите й организират и осъществяват охраната и реда в съдебните сгради, както и сигурността на органите на съдебната власт. Главна дирекция „Охрана” организира и осигурява охраната на сградите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд, на главния прокурор, на Върховната касационна прокуратура, Върховната административна прокуратура, Националната следствена служба, Висшия съдебен съвет, Министерството на правосъдието, Националния институт на правосъдието, на апелативните, окръжните, административните и районните съдилища и прокуратурите чрез комплексно използване на полицейски сили и сигнално-охранителна техника.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.