5000 лева гаранция за свободата на бившия шеф на свиленградската митница

Пловдивският апелативен съд освободи в четвъртък срещу парична гаранция от 5000 лв. бившия началник на митницата в Свиленград Тодор Караиванов. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Срещу Тодор Караиванов е повдигнато обвинение, че от 13 до 28 януари 2015 г. е приел от различни лица подкупи в общ размер от 2773 лв. Според прокуратурата на 28 януари т. г. само в рамките на половин час той е получил два подкупа - от 600 лв. и от 600 евро. Акцията по задържането му била реализирана след два сигнала, че Караиванов иска такса „спокойствие“ от собственици на спедиторски и транспортни фирми.

Пред апелативните съдии Караиванов заяви, че човек с неговата биография и 20 години в системата не заслужава да лежи в килия заедно с изнасилвачи, наркодилъри и контрабандисти. „Борил съм се с организираната престъпност, пресякъл съм канали за стотици хиляди левове, с които държавата щеше да бъде ощетена. А сега съм в ареста с престъпници, срещу които съм се борил. По-добре да съм мъртъв, отколкото омаскарен", заяви бившият шеф на митницата.

Въпреки горещата му пледоария прокурорът настоя да остане най-тежката мярка "задържане под стража", защото има опасност Караиванов да повлияе върху свидетелите. Съдът обаче реши, че парична гаранция от 5000 лв. е достатъчна. Според съдия Васил Гатов обстоятелствата са се променили - няма опасност обвиняемият да се укрие, има забрана да напуска страната и е отстранен от длъжност. "Когато общественото мнение става съдник, правото напуска съда. Този състав се съобразява не с общественото мнение, а с доказателствата по делото", заявиха пловдивските апелативни съдии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини