Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

България иска подкрепа от Румъния при бедствия

България ще търси подкрепа от Румъния за три проекта, които да намалят риска и да осигурят по-добра реакция при бедствия и извънредни ситуации, съобщи в Русе началникът на Национална служба “Пожарна безопасност и защита на населението”, главен комисар Николай Николов. Финансирането с близо 9 млн.евро ще се търси по програма Interreg – A Румъния – България 2014-2020.

В срещата в крайдунавския град участваха началникът на Генералния инспекторат за извънредни ситуации на Румъния полковник Николае Корня и държавният секретар в Министерството на вътрешните работи на Румъния Раед Арафат. “Двете държави имат общи цели, включително и при инвестиции на европейски средства по ясен и прозрачен начин”, уточни ген. Николов.

Проектите са свързани с реакция при ядрени и биологически инциденти, обучение във високопланинско и водолазно спасяване и създаване на регионален оперативен център във Велико Търново. Той ще координира действията на всички органи при извънредни ситуации в Северна България и Южна Румъния.

Главен комисар Николов коментира и възможността да се създаде национална дирекция, която да контролира дейностите при природни бедствия. Сега те се кординират от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. “Водят се тежки разговори за броя на служителите и бюджета на тази бъдещата дирекция, да й възложим само със закон нови функции, няма да стане, трябва да я осигурим ресурсно”, обясни ген. Николай Николов.

Идеята е да се въведе контрол, а как ще се реагира при следващо бедствие, е “въпрос на закон”. “Стига сме говорили, че този язовир е опасен, а не знаем чия собственост е и кой отговаря за него, търсим за по-високо ниво на безопасност на хората”, подчерта главен комисар Николов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.