България иска подкрепа от Румъния при бедствия

България ще търси подкрепа от Румъния за три проекта, които да намалят риска и да осигурят по-добра реакция при бедствия и извънредни ситуации, съобщи в Русе началникът на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", главен комисар Николай Николов. Финансирането с близо 9 млн.евро ще се търси по програма Interreg - A Румъния - България 2014-2020.

В срещата в крайдунавския град участваха началникът на Генералния инспекторат за извънредни ситуации на Румъния полковник Николае Корня и държавният секретар в Министерството на вътрешните работи на Румъния Раед Арафат. "Двете държави имат общи цели, включително и при инвестиции на европейски средства по ясен и прозрачен начин", уточни ген. Николов.

Проектите са свързани с реакция при ядрени и биологически инциденти, обучение във високопланинско и водолазно спасяване и създаване на регионален оперативен център във Велико Търново. Той ще координира действията на всички органи при извънредни ситуации в Северна България и Южна Румъния.

Главен комисар Николов коментира и възможността да се създаде национална дирекция, която да контролира дейностите при природни бедствия. Сега те се кординират от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. "Водят се тежки разговори за броя на служителите и бюджета на тази бъдещата дирекция, да й възложим само със закон нови функции, няма да стане, трябва да я осигурим ресурсно", обясни ген. Николай Николов.

Идеята е да се въведе контрол, а как ще се реагира при следващо бедствие, е "въпрос на закон". "Стига сме говорили, че този язовир е опасен, а не знаем чия собственост е и кой отговаря за него, търсим за по-високо ниво на безопасност на хората", подчерта главен комисар Николов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини