Канадският премиер Джъстин Трюдо ще се бори за втори мандат

Иран показа първия си изтребител собствено производство (ВИДЕО)

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Асоциацията на здравните работници настоя за адекватна превенция срещу насилието над медици

Държавният глава поздрави българските мюсюлмани по случай празника Курбан Байрам

Ловец отрови защитен вид ястреб по погрешка

70 деца диабетици почиват на море

Солисти на Софийската опера и балет представят спектакъла „Любов“ По време на 26-тото издание на "Любовта е лудост"

Пилотите от ВВС тренират оцеляване и евакуация при падане в морето (СНИМКИ)

Габровец хариза 21 000 евро и 2500 лева на телефонни измамници

57 безработни от община Свищов са намерили препитание през юли Запазва се тенденцията за спад на безработицата в региона

Граждани задържаха пиян таксиджия

Kорнелия Нинова поздрави мюсюлманите по случай Курбан Байрам

Премиерът Борисов освободи от длъжност пиара на правителството, блъснал репортер

Камион тръгна сам през шуменски булевард, потроши врати и стена

Какви комплекси тормозят зодиите?

Овен

Отличникът иска похвали и медали

Според един от основателите на психоаналитичното движение – Адолф Адлер, всъщност има един единствен важен комплекс – за малоценност. И Овните обикновено не страдат от него. Иначе във всеки съвременен справочник по психология са включени към двадесет отклонения, които може да ни насадят скъпите ни родители, близки и учители. Например чували ли сте за комплекс на отличника? От този комплекс обикновено страдат Овните, които искат да са на чело, най-добрите и най-галените по главичката. Правете си изводите.

Телец

Комплекс на 7-те джудженца

Ако имаше комплекс на 7-те джудженца – “Кой ми е ял от паничката” и “Кой ми е пил от чашката”, това щеше да е проблемът на Телеца. Всъщност Телците не са твърде предразположени към развиването на месиански и мегаломански отклонения. Като представители на земен знак те по-скоро страдат от твърде голяма привързаност към реалността, в някои случаи до степен, която ги превръща в хора, тотално лишени от въображение. Разбира се, възможно е да развият всеки друг комплекс, най-вече за превъзходство и непълноценност.

Близнак

Питър Пан – вечното дете

Близнакът също е герой от приказките. Вечно неспокойни, категорично отказващи да пораснат и да се присъединят към света на възрастните, те са склонни на драго сърце да приемат комплекса на Питър Пан (съществуващ в списъците) и на Пипи Дългото Чорапче (измислен). Повечето представители на знака така и отказват да пораснат и да поемат отговорностите, които им се полагат. Контактните и бъбриви Близнаци са застраховани от комплекса на самотниците, при който страдалците търсят утеха от стрелите на свирепата съдба в усамотението.

Рак

Мама те обича до… смърт

Комплексът на майката/бащата – всеотдайност до последна капка кръв, е капан, в който представителите на този знак могат спокойно да попаднат. Може да развият и комплекс на Гризелда – когато таткото не може да допусне, че неговото момиченце един ден ще го напусне. Съответно комплекс на Иокаста добиват жените, за които понякога е трудно да осъзнаят, че един 21-годишен мъж няма нужда мама да му приготвя закуската. Внимание, грижовна майко! Той може да получи комплекс на Орест – тоест, да иска да се отърве максимално бързо от задушаващите грижи.

Лъв

Цар, откъдето и да го погледнеш

Комплексът на егото произтича от твърдото убеждение “Аз съм пъпът на вселената. Всяко мое желание трябва мигновено да бъде задоволено”. Тези хора не е нужно да бъдат лекувани, те не са опасни за обществото, но са досадни за общуване, защото не намират други теми за разговор освен собствените си нужди и интереси. Не всички Лъвове страдат от такъв комплекс. Някои са с комплекса на Адонис и се целуват от сутрин до вечер в огледалото, а други просто си знаят, че превъзхождат всички останали и имат най-обикновен комплекс за превъзходство.

Дева

Виновен е: крие, че има таланти

Понякога в стремежа си да бъдат обективни, особено що се отнася до собствените им способности, Девите може да зациклят в браздата на комплекса на Йон. Поразените от него отказват да признаят, че притежават какъвто и да е талант и дори саботират мероприятия, при които може да се изявят като способни и надарени. Този комплекс обикновено се създава, когато родителите внушават на детето, че не бива да се отличава от останалите. Друга опасност за Девата е комплексът за вина – “не се справих както трябва”, “моя е вината, аз трябваше да го предвидя”.

Везни

Да бъдеш или – не… Или да бъдеш?

Да бъдеш или да не бъдеш? Хамлетовският въпрос не би застрашил живота на същинската Везна, тъй като чуденето й може да си продължи до безкрай. Комплексът на нерешителността се заражда в детството, когато твърде властна и обгрижваща майка не оставя рожбата си да направи сама и една крачка. Липсата на увереност може да доведе и до развитието на комплекс на зависимост от мнението на околните. Такива хора обикновено се включват в секти, фенгрупи и т.н. Те страдат дълбоко, ако в собствената им среда не ги ценят високо или не им обръщат внимание.

Скорпион

Да нямаш друг бог освен мен

Скорпионът може лесно да попадне в клопката на комплекса на Бога. Убеждението, че си непогрешим, недосегаем и способен на всичко, му идва отвътре. То може да се задълбочи до болезнени граници. Комплуксът се изразява в това, че постоянно се опитваш да постигнеш непостижими цели, дори и ако с това застрашаваш здравето и живота си. Тези издевателства над собственото тяло достигат до мазохизъм. Нормалните и присъщи на всички комплекси – на Едип/Електра или на Лолита (когато млади жени си падат по много по-възрастни от тях), не са чужди и на Скорпиона.

Стрелец

Дон Жуан, но на барикадите

Обикновено комплексът на Дон Жуан се предизвиква от травматично ранно интимно изживяване. Разбито сърце, мъка и сълзи… При Стрелците не е така. Те най-жизнерадостно и от душа си хойкат. Мъжете – най-вече. Което води до следните недостатъци: тотално неразбиране на женския характер, използването на дамите като източник на удоволствие и неспособността за истинска връзка. В характера на Стрелците е да спасяват изпаднали в беда баби, котета, птиченца, а също и да се възправят в справедлив гняв по барикадите. Това са проявления на комплекса на героя.

Козирог

Клеопатра – тормозница на мъжете

Една от възможностите е вашата приятелка Козирог да страда от комплекс на Клеопатра. Дамите с този комплекс имат излишък от женски хормони и увереност в собствената си неотразимост. Те не спят с много мъже, защото са убедени, че никой не ги заслужава. А дори и да намерят такъв, който е малко по-читав, едва ли ще го задържат, тъй като ще го третират като слуга. Мъжете Козирози са по-поддатливи да повярват в своята безкрайна правота и знание – тоест, склонни са към комплекс за превъзходство, съчетан с комплекс на бог.

Водолей

Ето го истинския месия

Притежателят на месианския комплекс е убеден, че е дошал на този свят с мисия. Понякога не му е ясно каква точно е тази мисия. Така Водолеят изкарва целия си живот с убеждението, че е изключителен и различен от останалите по една, меко казано, мъглява причина. Другият проблем, който понякога възниква, е неспособността да казват “не”. Той се изразява в прекомерно чувство за отговорност и ужас какво би станало, ако откажат да свършат нещо. Всичко това е подкрепено от неудържим порив да помагат на другите, дори когато това не е възможно.

Риби

Мъченик, който гледа в отвъдното

Рибите, които през 2/3 от времето си мечтаят, а през останалата 1/3 спят, са силно застрашени от комплекса на Касандра. Така де, с тяхното прословуто трето око те са в реалния свят само физически. Имате ли чувството, че сте дошли на този свят с определена цел? Страдате ли от човешката глупост и невежество? Сигурно сте уверени, че един ден мъките ви ще бъдат възнаградени. Дори се чувствате пречистени от страданието и не се срамувате, ако хората разберат за мъките ви. Това си е сигурен белег, че имате и комплекс на мъченика.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.