Мегз показа зърна на светско парти

Заев: Никога не сме били толкова близо до решение за името

Печено морско свинче? Не, мерси Най-странните ястия по целия свят

Иконите на Дончо Дончев Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май

Индия ще конфускува имоти на избягали от страната престъпници

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Министър Василева: Трябва да се насочим към превантивни мерки, справянето с щетите е по-тежко

Трябва да се насочим към превантивни действия и мерки, защото е много по-тежко и опасно да се справяме в последствие с възникнали щети. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, във връзка с идеята за общински фонд за бедствията и дали държавата трябва да се включи в него, съобщи Фокус.

„Доста идеи се лансират. Всъщност макар и да няма такъв учреден фонд, това беше факт при наводнението във варненския квартал Аспарухово”, обясни Василева. „Някои от общините заделиха от бюджетите си и дариха на община Варна средства, за да могат да се справят с щетите. Това е една нормална форма на взаимодействие и солидарност между кметовете и общинските съвети”, допълни тя. „Дали е необходимо държавата да се включи, това е предмет на обсъждания. Държавата разполага с един фонд, колкото и да е ограничен – на Междуведомствената комисия, обсъждат се и решения за така наречения катастрофичен пул, където водещи са Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи. Доколкото знам има сформирана и работна група, която се очаква да излезе с предложение за законодателни инициативи”, уточни министър Василева.

„Всяка една възможност трябва да бъде използвана, защото безспорно това е предизвикателство. Щетите са големи, финансовите ресурси са ограничени. Възможности трябва да бъдат търсени. Финансовият инструмент Европейски фонд „Солидарност” също трябва да бъде използван така, че да се подпомогне справянето с щетите”, допълни още тя. „Не само аз, но и много експерти споделят мнението, че трябва да се насочим към превантивни действия и мерки. Включително и по отношение на инфраструктурата, превантивно да се предприемат действия, а не да се справяме в последствие с щетите, защото е много по-тежко и опасно да се справяме в последствие с възникнали щети”, каза още Ивелина Василева. Министърът уточни, че това е въпрос, който ще продължава да се обсъжда и да бъдат търсени възможности, защото само за няколко месеца сме станали свидетели на поредица от бедствия. „Тоест трябва да се мобилизират всички механизми и възможности за справяне и превенция с щетите”, коментира министър Василева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.