Принц Хари покани брат си принц Уилям за кум на сватбата

Съдът на ЕС: България е нарушила Директивата за птиците

КЕВР ще решава за продажбата на над 20% от енергийните дружества Това реши парламентът с промени в Закона за енергетиката

Запалянковци трошили автобус и псували полицаи

Румен Радев: Високо ценим споделения опит на Швейцария в системата на дуалното професионално образование

Започна пръскане срещу кърлежи в Търговище

Осъдиха мъж и жена, държали 3224 литра контрабанден алкохол за 27 686 лева

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

Божидар Димитров: Не са ме гонили, сам си тръгнах от обсъждането на проекта за Небет тепе

Бях си тръгнал от обсъждането на проекта за Небет тепе, то беше твърде дълго, каза пред Нова телевизия шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Той отрече да е бил гонен. Според него, проектът на арх. Фърков вече е утвърден от Министерството на културата и трябва да се изпълнява.

„Не знам защо колегията на архитектите в Пловдив предизвика това обсъждане, цялото обсъждане беше дребнотемие, разчистване на персонални сметки, трупани с години и много говорене”, каза професорът.

Според него, има хора, които не познават същността на проблема, не са историци, но се изказват неподготвени. „Бутафория в проекта няма, крепостта ще се възстановява с камък, не с шперплат и дъски”, допълни той.

Божидар Димитров се обяви за възстановяване на крепости от средновековието и древността с оригиналните материали, според него единствената бутафория сътворена у нас е възстановяването на Пернишката крепост, направено от пластмаса. “Архитекти се правят на историци и това пречи на такива проекти да се реализрат. В случая става дума за професионална завист, защо този аржитект прави проект, като и аз мога”, смята Димитров.

Според него, всички държави в региона възстановяват такива исторически обекти – крепостите до зъбер, църквите до покрив. “Имаме много крепости у нас за възстановяване – те са над 6000, много туристи ще дойдат да ги видят. Никой няма да дойде да гледа останки в земята “, каза шефът на Националния исторически музей.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.