Божидар Димитров: Не са ме гонили, сам си тръгнах от обсъждането на проекта за Небет тепе

Бях си тръгнал от обсъждането на проекта за Небет тепе, то беше твърде дълго, каза пред Нова телевизия шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Той отрече да е бил гонен. Според него, проектът на арх. Фърков вече е утвърден от Министерството на културата и трябва да се изпълнява.

„Не знам защо колегията на архитектите в Пловдив предизвика това обсъждане, цялото обсъждане беше дребнотемие, разчистване на персонални сметки, трупани с години и много говорене”, каза професорът.

Според него, има хора, които не познават същността на проблема, не са историци, но се изказват неподготвени. „Бутафория в проекта няма, крепостта ще се възстановява с камък, не с шперплат и дъски”, допълни той.

Божидар Димитров се обяви за възстановяване на крепости от средновековието и древността с оригиналните материали, според него единствената бутафория сътворена у нас е възстановяването на Пернишката крепост, направено от пластмаса. "Архитекти се правят на историци и това пречи на такива проекти да се реализрат. В случая става дума за професионална завист, защо този аржитект прави проект, като и аз мога", смята Димитров.

Според него, всички държави в региона възстановяват такива исторически обекти - крепостите до зъбер, църквите до покрив. "Имаме много крепости у нас за възстановяване - те са над 6000, много туристи ще дойдат да ги видят. Никой няма да дойде да гледа останки в земята ", каза шефът на Националния исторически музей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини