КЕВР поиска обяснение от Топлофикация София за високите мартенски сметки

Ученици и студенти дискутираха ролята на Българското европредседателство

Американски психолози откроиха четири вида пияници

БСП настоява КЕВР да провери сделката с ЧЕЗ

Шефът на „Балкантурист“: Кризата а кадри в туризма е много сериозна

Кола блъсна един от създателите на “Новичок”

Чешкият премиер съди словашки вестник за твърдение, че е бил агент на комунистическите тайни служби

Оправдаха окончателно Николай Ненчев по делото за военните униформи

Турската централна банка повиши основната си лихва

Възможни са забавяния на граничните пунктове заради профилактика на информационната система

Обявиха международния конкурс за нов градски център на Велико Търново Архитекти от седем държави ще оценяват предложенията

СОС избира Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на “Младост”

Григор измете Симон от Барселона

Изложба представя България като кино дестинация Симон Варсано е автор на снимките

Данък за колите според газовете Облагането на доходите няма да се променя

Български лекари отпушиха кръвоносни съдове с диамантен прах

Лекари от Александровска болница отпушиха затлачени с калций и плаки кръвоносни съдове без операция и разширяващи балони, като използваха диамантен прах, пише “Монитор”.

По този начин те предотвратиха инфаркт и спасиха живота на 76-годишна жена, съобщиха от лечебното заведение. Ротаблацията, както се нарича иновативният метод, се прави за пръв път в болницата от инвазивни кардиолози. Той е приложен на пациентка с тежка исхемична болест на сърцето. Чрез него се прочистват увреждания на съдовете, където са отложени голямо количество калций и различни плаки.

„Жената постъпи при нас в много тежко състояние, с два запушени клона на лявата коронарна артерия”, разказва шефът на клиниката по кардиология доц. Добрин Василев. Преди месец на единия клон е бил сложен стенд, а другият е наподобявал отливка от събрания калций и плаките, като почти бил запушил артерията. Единственият начин, по който жената е можело да бъде спасена, е прилагането на метода ротаблация. За разлика от останалите страни в Европейския съюз, където той вече се практикува доста често, у нас е малко познат, най-вече от учебниците.

За отпушването на кръвоносните съдове кардиохирурзите вкарали в стеснението водач, подобен на миниатюрна метална жичка. В единия й край има оформено малко топче, с което именно се прави ротаблацията. Предната му повърхност е покрита с диамантени частици. То е свързано със система за високо налягане, която подава въртене от 140 000 – 180 000 оборота в минута. При този процес се получава нещо като свредел, който преминава през плаките и буквално ги стопява, като същевременно унищожава и калция, поясни новата технология доц. Добрин Василев.

Независимо че ротаблацията е животоспасяваща и щадяща пациента, у нас тя не се прилага по финансови причини. Манипулацията не се поема от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Цената й е 2500 лв. и малцина могат да си я позволят, тъй като от запушени кръвоносни съдове страдат предимно хора в пенсионна възраст, коментира доц. Василев и поясни, че извършената животоспасяваща интервенция на 76-годишната жена е направена за сметка на лечебното заведение. По думите му тази процедура спестява разходи, тъй като за пациентите със затлачени и стеснени кръвоносни съдове се налага поставянето на много стендове, които невинаги дават резултат и въпреки тях се стига до инфаркт и дори до смърт.

За да бъде поета от НЗОК животоспасяващата интервенция, е необходимо специалистите от Александровска болница да направят заявка през есента, преди подготвянето на бюджета. Същевременно обаче те трябва да си извадят и лиценз за тази дейност от Министерството на здравеопазването, поясниха от финансовата осигурителна институция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.