На какво мирише идеята за закриване на агенцията по вписванията

Може би имаме късмет, че реформите в правоприлагането и съдебната система напредват бавно. Защото някои от тях вървят в незнайна посока, а други водят назад.

Ето пресен пример. Министерството на правосъдието планира да закрие на 1 август Агенцията по вписванията и Централния регистър за особени залози като ги слее и преобрази във ведомствени дирекции. Замисълът става ясен от документ, изготвен от екипа на правосъдния министър Христо Иванов и озаглавен „Програма за структурни и функционални реформи в сектор "Правосъдие".

Реорганизация. Дали е за добро? Професорът по търговско право Огнян Герджиков признава, че няма мнение по този въпрос. Той няма представа защо се прави такава промяна. И не само той. Бизнесмени и адвокати, които работят ежедневно с Агенцията по вписванията са изненадани. Песимистите казват: Господи, те не знаят какво правят! Ще спрат гражданският оборот! А оптимистите: Всяка реорганизация може да се реорганизира пак. С хаоса се свиква, както и с реда.

Тъй или инак, поредната волунтаристична идея е на път да стане реалност без обществено обсъждане, без предварително уведомяване на съдебната власт, работодателските и браншови организации, Нотариалната камара.

Мотивът за готвената промяна е „намаляване на администрацията“. Този мотив е познат. С него от двайсетина години насам чиновниците се увеличават все повече. Името им е легион.

Планира се намаляване на регионалните дирекции на Агенцията по вписванията от 12 на 6. Но кои точно ще бъдат закрити? Не се казва. И защо наличието на шест дирекции е по-добро от наличието на дванайсет? Не се обяснява. Както много пъти, така и сега властта лансира собствен, невиждан и непредвидим модел на утвърдени работещи институции като в онази реклама: „Запомни едно - Баазарът ми е много по-добър от баазара ти!“

Тази агенция е създадена, за да се обединят всички регистри в България: имотен, търговски, регистър на въздухоплавателните, водоплавателните и моторните превозни средства, на дружествата и участието в тях, припомня бившият министър на правосъдието Антон Станков. Проектът беше реализиран със съдействието на норвежкото правителство. Вярно, у нас системата още не функционира като в Норвегия, в нея има не проблеми, но ще бъдат ли решени като бъде разрушена? Повечето юристи и представители на бизнеса са на мнение, че такова решение е по-лошо от самия проблем.

В момента ако някой иска да сключи с някого сделка, може лесно да провери кой е той. Вписва името му, натиска клавиша на компютъра и в регистрите излиза какви движими и недвижими имоти притежава въпросният човек, в какви дружества участва и даже дали е женен или не.

Граждани и собственици на фирми получават известие с есемес за промени в партидите на имотите и дружествата им. При това услугата е безплатна. Представляващият търговеца, вписан в Търговския регистър и собственикът на имота не плащат нищо за известяване с кратко съобщение. От Агенцията по вписванията информират, че само от началото на януари до края на февруари т.г. търговците, заявили желание да получават есемеси при промени в партидата им, са се увеличили от 4000 на 8000 души. Броят на абонатите на Имотния регистър вече са 7000, а бяха 3500 до миналата година.

В стремежа си за по-добро обслужване на гражданите и бизнеса Агенцията по вписванията неотдавна направи подобрения в информационна система на Търговския регистър. Проектът за оптимизирането и надграждането й, финансиран от Оперативна програма "Административен капацитет", беше представен пред медиите. Той целеше значително намаляване на документооборота на хартия, произвеждан от взаимодействието между бизнеса и държавната администрация. Идеята звучеше така: „Чрез електронизирането на услугите, предоставяни на бизнеса и съкращаването на времето за административно обслужване да се постигне подобряване на условията за развиване на бизнеса в страната и в дългосрочен план - стимулиране на икономическия растеж и заетостта.“

Достъпът до Търговския регистър ще поевтинее 300 пъти!!! Пълната информация за всички вписвания, заличавания, залози, промени в капитала, смени в бордове, сливания и т.н., както и своевременната й актуализация, ще бъде достъпна само срещу 100 лева годишна такса.

Помните ли тези обещания?

Даваше ги Христо Иванов. Да, точно той, когато беше министър на правосъдието в служебното правителство.

Сега изглежда обещава друго. Да няма лесни справки по компютъра . Информацията да е зад вратите на министерството, т.е. нуждаещият се от нея да е зависим от бюрократите и големците в кабинетите. Това мирише, с извинение, на нечисти интереси - да се контролират от властта търговските субекти. Мирише на социализъм. Но не на този, за който романтични пенсионери тъгуват. А на този, от който на всички им беше дошло до гуша.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи