„Юнайтед“ би „Челси“, Жозе не трепна

Мария и Мегз заровиха томахавките След като получи приза за Попфолк идол на годината, Фики се прибра да отпразнува изписването на първородния му син

„Лацио“ лети към Шампионската лига

Ген. Тодор Бояджиев разкри как е било подслушвано посолството на САЩ

Осъдиха на смърт 16 туркини за принадлежност към ИДИЛ

“Пирин” прекъсна серията от загуби

Северна Корея желае да започне диалог със САЩ

Юнкер: Македония е на прав път, може да получи препоръка от ЕК до няколко месеца

Депутатът Николай Бошкилов напуска ръководния екип на БСП-Благоевград

Обилни снеговалежи и силен вятър тази нощ и утре, червен код в областите Смолян и Кърджали

От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

На какво мирише идеята за закриване на агенцията по вписванията

Може би имаме късмет, че реформите в правоприлагането и съдебната система напредват бавно. Защото някои от тях вървят в незнайна посока, а други водят назад.

Ето пресен пример. Министерството на правосъдието планира да закрие на 1 август Агенцията по вписванията и Централния регистър за особени залози като ги слее и преобрази във ведомствени дирекции. Замисълът става ясен от документ, изготвен от екипа на правосъдния министър Христо Иванов и озаглавен „Програма за структурни и функционални реформи в сектор “Правосъдие”.

Реорганизация. Дали е за добро? Професорът по търговско право Огнян Герджиков признава, че няма мнение по този въпрос. Той няма представа защо се прави такава промяна. И не само той. Бизнесмени и адвокати, които работят ежедневно с Агенцията по вписванията са изненадани. Песимистите казват: Господи, те не знаят какво правят! Ще спрат гражданският оборот! А оптимистите: Всяка реорганизация може да се реорганизира пак. С хаоса се свиква, както и с реда.

Тъй или инак, поредната волунтаристична идея е на път да стане реалност без обществено обсъждане, без предварително уведомяване на съдебната власт, работодателските и браншови организации, Нотариалната камара.

Мотивът за готвената промяна е „намаляване на администрацията“. Този мотив е познат. С него от двайсетина години насам чиновниците се увеличават все повече. Името им е легион.

Планира се намаляване на регионалните дирекции на Агенцията по вписванията от 12 на 6. Но кои точно ще бъдат закрити? Не се казва. И защо наличието на шест дирекции е по-добро от наличието на дванайсет? Не се обяснява. Както много пъти, така и сега властта лансира собствен, невиждан и непредвидим модел на утвърдени работещи институции като в онази реклама: „Запомни едно – Баазарът ми е много по-добър от баазара ти!“

Тази агенция е създадена, за да се обединят всички регистри в България: имотен, търговски, регистър на въздухоплавателните, водоплавателните и моторните превозни средства, на дружествата и участието в тях, припомня бившият министър на правосъдието Антон Станков. Проектът беше реализиран със съдействието на норвежкото правителство. Вярно, у нас системата още не функционира като в Норвегия, в нея има не проблеми, но ще бъдат ли решени като бъде разрушена? Повечето юристи и представители на бизнеса са на мнение, че такова решение е по-лошо от самия проблем.

В момента ако някой иска да сключи с някого сделка, може лесно да провери кой е той. Вписва името му, натиска клавиша на компютъра и в регистрите излиза какви движими и недвижими имоти притежава въпросният човек, в какви дружества участва и даже дали е женен или не.

Граждани и собственици на фирми получават известие с есемес за промени в партидите на имотите и дружествата им. При това услугата е безплатна. Представляващият търговеца, вписан в Търговския регистър и собственикът на имота не плащат нищо за известяване с кратко съобщение. От Агенцията по вписванията информират, че само от началото на януари до края на февруари т.г. търговците, заявили желание да получават есемеси при промени в партидата им, са се увеличили от 4000 на 8000 души. Броят на абонатите на Имотния регистър вече са 7000, а бяха 3500 до миналата година.

В стремежа си за по-добро обслужване на гражданите и бизнеса Агенцията по вписванията неотдавна направи подобрения в информационна система на Търговския регистър. Проектът за оптимизирането и надграждането й, финансиран от Оперативна програма “Административен капацитет”, беше представен пред медиите. Той целеше значително намаляване на документооборота на хартия, произвеждан от взаимодействието между бизнеса и държавната администрация. Идеята звучеше така: „Чрез електронизирането на услугите, предоставяни на бизнеса и съкращаването на времето за административно обслужване да се постигне подобряване на условията за развиване на бизнеса в страната и в дългосрочен план – стимулиране на икономическия растеж и заетостта.“

Достъпът до Търговския регистър ще поевтинее 300 пъти!!! Пълната информация за всички вписвания, заличавания, залози, промени в капитала, смени в бордове, сливания и т.н., както и своевременната й актуализация, ще бъде достъпна само срещу 100 лева годишна такса.

Помните ли тези обещания?

Даваше ги Христо Иванов. Да, точно той, когато беше министър на правосъдието в служебното правителство.

Сега изглежда обещава друго. Да няма лесни справки по компютъра . Информацията да е зад вратите на министерството, т.е. нуждаещият се от нея да е зависим от бюрократите и големците в кабинетите. Това мирише, с извинение, на нечисти интереси – да се контролират от властта търговските субекти. Мирише на социализъм. Но не на този, за който романтични пенсионери тъгуват. А на този, от който на всички им беше дошло до гуша.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.