Калфин е за уеднаквяване на отпуска по майчинство за всички деца

"Държавата трябва да насърчава раждането на повече деца от работещи и отговорни родители. За мен нормативната база, според която до трето дете продължителността на отпуска по майчинство е две години, а след трето - година и половина, няма никакъв смисъл. Ще работя в посока това да се промени", коментира министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на среща с представители на Асоциация "Родители".

"Отворен съм за всякакви конструктивни предложения, свързани с поощряване на работещите родители, стига да не влизат в противоречие с европейските директиви и световните конвенции. Убеден съм, че работещата жена между 30 и 45, например, трябва да бъде насърчавана от държавата да ражда второ или повече деца, но със сигурност не чрез социални помощи”, на мнение е Калфин.

Социалният министър изрази разбиране и към избора на жената да остане вкъщи, за да гледа децата си. Той подчерта, че към момента отпускът за гледане на дете у нас е един от най-дългите в Европа.

"Независимо от дължината на отпуска, той трябва да е еднакъв за всяко поредно дете, родено в едно семейство, а не само за първите три, както е досега", коментира още Ивайло Калфин.

В интервю за "24 часа", той сподели, че ще бъде от първото поколение, което ще се пенсионира на 65 г. и с 40 г. стаж. Повече четете ТУК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини