ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Скандал: Екорекет за 200 000 евро!

Разследване на Нова тв разкри добре организирана схема, в която под прикритието на грижа за природата функционира успешен модел за бърза печалба.

Пред скритата камера бизнесмен е рекетиран за 200 000 евро. Срещу тези пари екоорганизации обещават да си мълчат за евентуални замърсявания.

„Поиска ни 200 000 евро с цел да се оттегли една жалба до съда, за замърсяване на един проект. Жалба за това, че екоминистерството в лицето на една районна инспекция, не си е свършило работата по установяване на опасностите от замърсяване по проект за газификация. Това спокойно може да се нарече „изнудване” или „екорекет”, обясни разследващият журналист Марин Николов.

„Трябва да се види дали тези хора действително защитават природата”, добави той.

По случая вече работят полицията и прокуратурата.

Ето какъв е конкретният случай: ОВОС е оценка за въздействие върху околната среда и се издава от Министерството на околната среда и водите. Тази оценка е необходима за старта на някои бизнес проекти – енергийни или за добив на метал, например.

Понякога, пак по преценка на екоинспекторите, ОВОС не се издава. Десетките природозащитни организации у нас обаче често атакуват пред съда проектите, които нямат ОВОС, с претенциите, че министерството не си е свършило работата по закон и има опасност от замърсяване. А някои от еколозите директно искат пари от бизнесмена с проекта, за да оттеглят жалбите си пред съда.

За такъв натиск сигнализира бизнесмен с проекти за газификация в градовете Пирдоп и Златица. С две жалби пред съда, че нямало адекватна преценка за замърсяването, екокоалиция от няколко сдружения, блокира проектите.

Общински адвокат посредничи на еколозите и казва на бизнесмена колко пари искат.

„200 000 евро! 200 000 евро! Споразумението ще бъде стискане на ръка. Те депозират молбите за отказ от жалбите, с което да е ясно, че имат желание за прекратяване на делото. Нали, всичките тези неща се депозират при мене. Аз ги държа при мене”, заявява адвокатът.

Бизнесменът се среща с председателя на екокоалицията, а той потвърждава, че иска парите и ще му спести финансовите загуби и съдебните разправии около забавянето на проекта.

Бизнесменът има 10 дни да даде парите. Но не ги дава и делото влиза в съда.

Други екоорганизации, потърсени от тв екипа, се разграничиха от такъв вид натиск срещу пари, а всички бяха единодушни, че заснетото е екорекет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.