Радан Кънев: За КТБ предприемаме пожарно законодателство, но трябва да се въздържаме

"На първо място има ситуация, в която пожарно законодателство се налага. Няколко пъти вече за казуса КТБ приехме подобни текстове. Нека да се въздържим от специалните закони". Това заяви съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев при обсъждането на промените в Гражданско-процесуалния кодекс на първо четене, съобщи „Фокус”.

Той очерта няколко проблема, сред които това, че прокуратурата няма капацитет да се включва във всички дела. „Тя не се справяше, когато трябваше да се явява по всички административни дела. Мъкнеха се прокурори, които не бяха прочели нищо по делото. Ще са необходими драстични нови назначение, изключително голямо увеличаване на разходите. Няма кой да се явява по тези дела. Как се защитава публичния интерес е ясно в сега действащите закони. Общите компетенции са на министъра на финансите. Какво правим? Снемаме отговорността на тези хора, които в момента я носят и им казваме: „Не се притеснявайте”, обяви той.

Кънев попита и как е било решено, че „ключовият страж на обществения интерес на България ще е институция, която се показа като пълен провал в защита на обществения интерес. Колко пъти прокуратурата е забелязала тежки дефицити на длъжностни лица в рамките на гражданския процес.

„Вместо да помогнем на прокуратурата да изпълнява присъщите си функции, й прехвърляме огромен набор от функции, за които няма интегритет да ги изпълнява”, каза още Радан Кънев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини