Народното събрание прие промените в ГПК, които дават повече правомощия на Цацаров

Със 119 гласа “за” промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) бяха приети от Народното събрание на първо четене. Срещу поправките гласуваха 15 депутати, а 17 се въздържаха от гласуване, съобщи БГНЕС.

Промените касаещи новите правомощия на прокуратурата вървяха успоредно в два закона – Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Изненадващо след приемането на промените в ГПК основният вносител на двете групи промени Цветан Цветанов се качи на трибуната и оттегли промените в НПК.

Приетите промени в ГПК предвиждат прокурорът може да започва производства в интерес на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особената закрила на закона. Той ще може да встъпи като страна в образувано производство, когато неговото участие е необходимо за защита на имуществени права и законни интереси на държавата, общините или граждани, ползващи се с особена закрила.

Оттеглените поправки в НПК пък предвиждаха “в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник може да спре финансова операция или сделка с имущество за срок до 48 часа”. Цветанов обяви, че приетите в ГПК промени и след тяхната редакция и окончателно приемане на второ четене ще бъдат достатъчни, за да изпълнят целите на двете групи промени, които бяха предвидени първоначално.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.