На 18 ноември 2018 да почерпят

Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Затягат правилата за билбордовете край шосетата

Икономиката ще загуби 2,2 млрд. лева заради недостиг на шофьори Бранша чакаа поне 2000 водачи от българските диаспори

Калоян Паргов: Предсрочни догодина избори са неминуеми

Предупредителен код заради очакваните валежи в 20 области утре

Дубайските полицаи се качват на летящи мотори (ВИДЕО)

Риалити звезда се сгоди за милионерски син Пенелопе каза “да” на Иван Динев

Филмът за Силвио Берлускони препуска към екрана Режисьор е майсторът Паоло Сорентино

70 задържани на протест заради климатичните промени в Лондон

Георги Мамалев: Протестите няма да доведат до нищо добро

Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Националните недоволни от съдията срещу Кипър: Трябваше да ни даде още две дузпи Според тях, шведският рефер е трябвало да отсъди поне още две дузпи

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Петър Михалчев от „Мастър шеф“: В България няма истинско суши

Един важен сегмент от живота на истинската „кифла“ е на път да се превърне в горчилка. Най-добрият познавач на японска кухня у нас и един от тримата професионални готвачи, които отсяват и оценяват участниците в кулинарното шоу на Би Ти Ви „Мастър шеф” Петър Михалчев заяви категорично пред „Труд“, че истинско суши у нас не се прави.

Както знаем, тази храна навлезе като нов фолк хит в българската кулинарна традиция. За модерните момичета е задължително да си пуснат снимка във фейсбук поне веднъж в седмицата от ядене на японските екзотични хапки. Богати бизнесмени все още впечатляват приятелите си, като поръчват големи плата с японските хапки.

„Сушито навлезе в България като мода. Това е страшна глупост. Все едно да кажеш, че един японец, ако яде баница, е модерен. Суши в България няма. Всичко е опорочено. Прави се суши с домати, с банани, с изгъзици. С киноа. Сушито е измислено от хората, моята мисия е не да го измислям, а да го поддържам“, споделя Михалчев.

Професионалният готвач притежава ресторант в София, в който се сервира японска кухня. Михалчев не казва, че всички останали са маскари, а само той ги разбира тези работи. Дори премълчава, че той години наред се е учил от автентичните майстори на японската кухня. „За мен истинското суши е нигири с топчета ориз и отгоре с прясна рибка. Ако има добро суши в България, то трябва да се предлага някъде във Варна и Бургас. Там е морето и живата риба. И в Япония не навсякъде се предлага суши“, споделя Михалчев. Неговите изследвания сочат, че има един добър ресторант за суши в Турция и едно заведение в Румъния, където може да се хапне автентична японска храна. За Гърция не е чувал да има добър ресторант.

Докато участва в предаването, Михалчев е поверил изцяло грижата по собствения бизнес на съпругата си Ина. Двамата имат свой ресторант, който откриват преди близо 5 г. И понеже Петър е наистина увлечен по източната култура, не е учудващо, че заведението му се е специализирало в приготвянето на японска кухня. Той за първи път се докосва отблизо до нея, когато заминава за Токио през 2008 г.

Михалчев е доста обран и спокоен и рядко издава, че не е доволен от нещата, които са приготвили участниците в шоуто. Той признава, че е приятно изненадан от жените в кулинарната игра, тъй като те успели да изравнят силите с мъжете. На Михалчев му е трудно да прогнозира дали мъж или жена ще победи в надпреварата.

Професионалният готвач може да се похвали с още едно професионално нещо. Почти цялото му тяло е изписано в прекрасни татуировки, правени от един от най-големите професионалисти в България – Емил Сапаревски. Майсторът признава, че е започнал да шари тялото си още по време на казармата. Отказал се е да брои часовете, които е прекарал в студиото. Отказва да сметне и колко пари е дал, тъй като за него мастилените картини са безценни.

Първата истинска манджа Михалчев забъркал още когато бил в пубертета. Било някаква скумрия, която полял с портокали. „Беше страшна простотия. Дори не бях изчистил рибата. Горчеше“, споделя майсторът.

Михалчев е от малкото хора, които са се осмелили да усетят леко парливия вкус в устата си на рибата балон. Както е добре известно, ако тя е неправилно приготвена, дори и малка хапка от нея убива за секунди. Оказва се, че негови приятели имат познати в Япония. Така Петър заминава за Страната на изгряващото слънце и работи за малко в двестагодишен ресторант. Обикаля няколко града – Токио, Йокохама, а във Фуджисава са готвачите, които нарича свои учители. Сега отново планира следващото си пътуване – ще замине в края на април или началото на май за няколко седмици. Когато влиза за първи път в професионална кухня преди повече от 20 г., той самият е като участниците в “Мастър шеф”. Няма кулинарно образование, както и опит. Така и не му стига успехът, за да влезе в Техникума по обществено хранене. Влиза в Техникума по машиностроене “Цвятко Радойнов”, но страстта към кулинарията остава. Затова още докато учи, започва да работи.

Изследването на вкусовете той най-често споделя със съпругата си Ина, с която се срещат за първи път… в кръчма. С Ина са семейство от 14 г., а синът им Марио скоро ще стане на 13. Детето също искало да става готвач като родителите си.

И след сбъдната мечта за собствен ресторант в София Михалчев има още две неща, които иска да направи. Първото е свързано с работата и пътуванията – да направи собствено заведение и в Япония. „Загледал съм се в една къща там. Но не бих изоставил всичко тук, бих живял в Япония и от време на време да се връщам тук”, казва той.

„По природа аз съм хищник и гарнитура не ям. Ако на масата има агнешко или свинско, ще предпочета и двете, ако може“, споделя Михалчев. В момента любимата му напитка е японска оризова ракия „Шоу-чу“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.