Петър Михалчев от „Мастър шеф“: В България няма истинско суши

Един важен сегмент от живота на истинската „кифла“ е на път да се превърне в горчилка. Най-добрият познавач на японска кухня у нас и един от тримата професионални готвачи, които отсяват и оценяват участниците в кулинарното шоу на Би Ти Ви „Мастър шеф” Петър Михалчев заяви категорично пред „Труд“, че истинско суши у нас не се прави.

Както знаем, тази храна навлезе като нов фолк хит в българската кулинарна традиция. За модерните момичета е задължително да си пуснат снимка във фейсбук поне веднъж в седмицата от ядене на японските екзотични хапки. Богати бизнесмени все още впечатляват приятелите си, като поръчват големи плата с японските хапки.

„Сушито навлезе в България като мода. Това е страшна глупост. Все едно да кажеш, че един японец, ако яде баница, е модерен. Суши в България няма. Всичко е опорочено. Прави се суши с домати, с банани, с изгъзици. С киноа. Сушито е измислено от хората, моята мисия е не да го измислям, а да го поддържам“, споделя Михалчев.

Професионалният готвач притежава ресторант в София, в който се сервира японска кухня. Михалчев не казва, че всички останали са маскари, а само той ги разбира тези работи. Дори премълчава, че той години наред се е учил от автентичните майстори на японската кухня. „За мен истинското суши е нигири с топчета ориз и отгоре с прясна рибка. Ако има добро суши в България, то трябва да се предлага някъде във Варна и Бургас. Там е морето и живата риба. И в Япония не навсякъде се предлага суши“, споделя Михалчев. Неговите изследвания сочат, че има един добър ресторант за суши в Турция и едно заведение в Румъния, където може да се хапне автентична японска храна. За Гърция не е чувал да има добър ресторант.

Докато участва в предаването, Михалчев е поверил изцяло грижата по собствения бизнес на съпругата си Ина. Двамата имат свой ресторант, който откриват преди близо 5 г. И понеже Петър е наистина увлечен по източната култура, не е учудващо, че заведението му се е специализирало в приготвянето на японска кухня. Той за първи път се докосва отблизо до нея, когато заминава за Токио през 2008 г.

Михалчев е доста обран и спокоен и рядко издава, че не е доволен от нещата, които са приготвили участниците в шоуто. Той признава, че е приятно изненадан от жените в кулинарната игра, тъй като те успели да изравнят силите с мъжете. На Михалчев му е трудно да прогнозира дали мъж или жена ще победи в надпреварата.

Професионалният готвач може да се похвали с още едно професионално нещо. Почти цялото му тяло е изписано в прекрасни татуировки, правени от един от най-големите професионалисти в България - Емил Сапаревски. Майсторът признава, че е започнал да шари тялото си още по време на казармата. Отказал се е да брои часовете, които е прекарал в студиото. Отказва да сметне и колко пари е дал, тъй като за него мастилените картини са безценни.

Първата истинска манджа Михалчев забъркал още когато бил в пубертета. Било някаква скумрия, която полял с портокали. „Беше страшна простотия. Дори не бях изчистил рибата. Горчеше“, споделя майсторът.

Михалчев е от малкото хора, които са се осмелили да усетят леко парливия вкус в устата си на рибата балон. Както е добре известно, ако тя е неправилно приготвена, дори и малка хапка от нея убива за секунди. Оказва се, че негови приятели имат познати в Япония. Така Петър заминава за Страната на изгряващото слънце и работи за малко в двестагодишен ресторант. Обикаля няколко града - Токио, Йокохама, а във Фуджисава са готвачите, които нарича свои учители. Сега отново планира следващото си пътуване - ще замине в края на април или началото на май за няколко седмици. Когато влиза за първи път в професионална кухня преди повече от 20 г., той самият е като участниците в “Мастър шеф”. Няма кулинарно образование, както и опит. Така и не му стига успехът, за да влезе в Техникума по обществено хранене. Влиза в Техникума по машиностроене “Цвятко Радойнов”, но страстта към кулинарията остава. Затова още докато учи, започва да работи.

Изследването на вкусовете той най-често споделя със съпругата си Ина, с която се срещат за първи път... в кръчма. С Ина са семейство от 14 г., а синът им Марио скоро ще стане на 13. Детето също искало да става готвач като родителите си.

И след сбъдната мечта за собствен ресторант в София Михалчев има още две неща, които иска да направи. Първото е свързано с работата и пътуванията - да направи собствено заведение и в Япония. „Загледал съм се в една къща там. Но не бих изоставил всичко тук, бих живял в Япония и от време на време да се връщам тук”, казва той.

„По природа аз съм хищник и гарнитура не ям. Ако на масата има агнешко или свинско, ще предпочета и двете, ако може“, споделя Михалчев. В момента любимата му напитка е японска оризова ракия „Шоу-чу“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини