Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Бойко Борисов: До 4 месеца ще изпреварим Румъния (ОБЗОР)

До 4 месеца България ще изпревари Румъния по резултати от борбата с корупцията. Това се зарече във Варна министър-председателят Бойко Борисов. “Преди година и половина, когато пак бях премиер, Румъния имаше на всеки 6 месеца мониторингов доклад, а България – на година и половина. Тогава искахме от Европа да ни отделят от съседите за Шенген, а сега какво се случи – дават ни ги за пример. 4 години румънците бяха зад нас, след 3-4 месеца пак ще ги изпреварим”, отсече Борисов.

По повод трусовете в работната група, подготвяща изменения на Закона за съдебната система, премиерът съобщи, че правителственият проект ще бъде готов и гласуван от Министерския съвет до Великден, за да влезе максимално бързо в Народното събрание.

Междувременно вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че ще предложи самият премиер да оглави новия Единен антикорупционен орган (ЕАО). Засега в Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г. пише, че единният орган ще се координира изцяло от вицепремиер. За този орган са предвидени сериозни разследващи функции, включително проследяване на банковите сметки и ровене в данъчните досиета на хората във властта. Правосъдният министър Христо Иванов не успя да отговори как точно законово ще бъде разрешено това, но обеща нещата да бъдат конкретизирани в бъдещ закон за дейността на антикорупционния орган. Планът е той да бъде приет от МС до края на този месец и новият орган да заработи най-късно от 1 януари 2016 година, обясни Кунева.

Членовете на Гражданския съвет към ЕАО ще бъдат назначени на щат, обяви Кунева. Това ще бъдат хора, които от години работят в различни неправителствени организации, както и известни лица от протестите срещу кабината “Орешарски”.

“Не се притеснявайте. Всичко ще бъде изчистено. Ще има председател на този орган. Ще предложа той да бъде контролиран от премиера, а не от вицепремиера. Може и мандат да има”, каза Кунева.

“Всеки, който кандидатства за работа в единния орган, трябва да знае, че проверките ще бъдат част от всекидневието. Искаме да имаме санкции, които са съобразени с облагата, временно отстраняване от длъжност”, обясни Кунева.

“Не е важна тежестта на наказанието, важно е то да бъде неизбежно. Вие сте избрани, за да не се поддавате на обществените емоции, а да направите реформа. Моля ви да запазите разум и да не забравяте, че основният принцип на една европейска държава е, че тя е правова и има върховенство на закона.” Това заяви омбудсманът Константин Пенчев, след като изслуша намеренията за борба с корупцията в Министерския съвет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете