Бойко Борисов: До 4 месеца ще изпреварим Румъния (ОБЗОР)

До 4 месеца България ще изпревари Румъния по резултати от борбата с корупцията. Това се зарече във Варна министър-председателят Бойко Борисов. “Преди година и половина, когато пак бях премиер, Румъния имаше на всеки 6 месеца мониторингов доклад, а България - на година и половина. Тогава искахме от Европа да ни отделят от съседите за Шенген, а сега какво се случи - дават ни ги за пример. 4 години румънците бяха зад нас, след 3-4 месеца пак ще ги изпреварим”, отсече Борисов.

По повод трусовете в работната група, подготвяща изменения на Закона за съдебната система, премиерът съобщи, че правителственият проект ще бъде готов и гласуван от Министерския съвет до Великден, за да влезе максимално бързо в Народното събрание.

Междувременно вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че ще предложи самият премиер да оглави новия Единен антикорупционен орган (ЕАО). Засега в Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията 2015-2020 г. пише, че единният орган ще се координира изцяло от вицепремиер. За този орган са предвидени сериозни разследващи функции, включително проследяване на банковите сметки и ровене в данъчните досиета на хората във властта. Правосъдният министър Христо Иванов не успя да отговори как точно законово ще бъде разрешено това, но обеща нещата да бъдат конкретизирани в бъдещ закон за дейността на антикорупционния орган. Планът е той да бъде приет от МС до края на този месец и новият орган да заработи най-късно от 1 януари 2016 година, обясни Кунева.

Членовете на Гражданския съвет към ЕАО ще бъдат назначени на щат, обяви Кунева. Това ще бъдат хора, които от години работят в различни неправителствени организации, както и известни лица от протестите срещу кабината “Орешарски”.

“Не се притеснявайте. Всичко ще бъде изчистено. Ще има председател на този орган. Ще предложа той да бъде контролиран от премиера, а не от вицепремиера. Може и мандат да има”, каза Кунева.

“Всеки, който кандидатства за работа в единния орган, трябва да знае, че проверките ще бъдат част от всекидневието. Искаме да имаме санкции, които са съобразени с облагата, временно отстраняване от длъжност”, обясни Кунева.

“Не е важна тежестта на наказанието, важно е то да бъде неизбежно. Вие сте избрани, за да не се поддавате на обществените емоции, а да направите реформа. Моля ви да запазите разум и да не забравяте, че основният принцип на една европейска държава е, че тя е правова и има върховенство на закона.” Това заяви омбудсманът Константин Пенчев, след като изслуша намеренията за борба с корупцията в Министерския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини