Борисов: Над 300 млн. лв. инвестиции има във Варна. Не можете да се оплачете, че помагаме само на Бургас

България е сред първите 10 страни в ЕС, които са най-добри по отношение на усвояването на средствата от еврофондовете. Това стана ясно от думите на премиера Борисов, който посочи, че страната ни има 1,5% грешки, при допустим показател от 2 %. „Това показва много добър административен капацитет на екипите на министрите, на кметствата“, заяви премиерът във Варна.

„Гарантирам, че за две години рязко ще се усети разликата в града“, посочи Борисов като изброи изпълняващите се в момента проекти за рехабилитация на пътната инфраструктура, както и открития вчера онкологичен и лъчетерапевтичен център. По думите на министър-председателя 60 % от онкоболните пациенти годишно ще могат да се лекуват в центъра.

Сега поне не можете да се оплачете, че на Бургас се помага повече, отколкото на Варна – над 300 млн. лв. инвестиции има в града, каза още той.

„Полагаме огромни усилия в борбата с контрабандата“, заяви още премиерът и посочи, че само за три месеца са събрани над 1 млрд. лв. повече приходи. „Тези пари са щели да отидат на друго място. А ние, в тази криза и бюджетен дефицит, даваме допълнително средства за добавки към пенсиите за Коледа и Великден“, коментира Борисов.

„На нас винаги се пада-преди най-тежката финансова криза, не дадохме нито една банка да падне. Мина кризата, дойде Орешарски, веднага се строполи, което ни коства 3,6 млрд. до снощи. Над 100 000 вложители са си взели парите от КТБ, благодарение на това, че има правителство и сме го направили“, допълни министър-председателят. „Това са три магистрали „Хемус“ от София до Варна, посочи Борисов. По думите му това е резултатът от направеното за година и половина от експеримента „Орешарски“. „Затова си тръгнаха. И в БСП и в ДПС има и умни хора и разбраха, че така вече провалят държавата, че после вече ще е непоправимо“, допълни Борисов. Той посочи, че възстановяването на спрените еврофондове след сформирането на новия кабинет е в резултат на това, че Европа си отдъхна от предишното правителство и „даде цялата политическа подкрепа на нас“. „Всички еврофондове работят сега и до края на тази година ще разплатим 6 млрд. лв.“, заяви премиерът и избори редица проекти, които се реализират с финансиране от ЕС. „За 23 години са направени 9 км. метро, за последните 7 години- 39 км. За магистралите средно 65 км. на година“, посочи Борисов. Той допълни, че в началото на следващата година ще бъдат заложени и средства за ремонт на Аспаруховия мост в град Варна.

„В кабинета министрите работят много добре. Малко ме беше страх дали няма да се делят на „наши“ и „чужди“, но проявяват много голям професионализъм, помагат си, работят заедно и истински ме радват“, коментира още Борисов, който бе гост на събрание на МГЕРБ, като председател на ПП ГЕРБ.

„Всеки град, в който ГЕРБ има втори мандат става сред най-добрите за живеене. В София над 45 детски градини бяха приватизирани и изчезнаха. Цели квартали останаха без детски градини. Откакто аз станах кмет и после Фандъкова имаме над 100 нови детски градини“, посочи още Борисов. По думите му през август ще бъде пуснат и завода за битови отпадъци в София. „Като станах кмет, столицата имаше само 20% канализация. Сега са над 80%. Това е управлението на ГЕРБ“, допълни Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини