Конкурс излъчи най-надеждния пикап Потребителите заявяват своите впечатления

Автобус пламна в движение в Търново

Илон Мъск изтри страницата на SpaceX от фейсбук

Лъвовете паднаха с 0:1 от Босна и Херцеговина Дузпа и червен картон спънаха нашите

Путин обещал на Ципрас да говори с Ердоган за турските провокации в Егейско море

Германия ни предлага бойни машини Boxer Проектът на пехотата е за 1,2 млд. лв за 158 БТР-а

Турция преговаря със САЩ за закупуване на системи за противоракетна отбрана Анкара не се е отказала и от руските С-400

Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Кирил Домусчиев: Не опитваме “да свалим” Борисов, а атакуваме пенсионната реформа

Кирил Домусчиев, председател на УС на КРИБ, изпълнителен директор на „Хювефарма” АД и собственик на футболния клуб „Лудогорец” Разград, в разговор с Илиана Беновска в предаването „На 6-я ден” в ефира на Радио К2 заяви позиции по следните теми:

„Г-н Домусчиев, Вие сте човек, който се занимава и с голям бизнес, и с голям футбол, и в момента с най-голямата работодателска организация, Вие сте неин председател. Много отговорно ми отговорете, искате ли да свалите Бойко Борисов от власт?”, попита Беновска.

„Нямаме такова намерение, нашата цел не е сваляме или да качваме някой”, отговори Кирил Домусчиев. Той заяви, че на работодателските организации не им е работа да се занимават с определяне и избор на правителства, а трябва да защитават интересите на бизнеса. Политиците, независимо от коя партия са и кой е на власт, трябва да знаят, че данъците, осигуровките и брутният вътрешен продукт идват от бизнеса и има значение бизнесът дали е на светло или в сивата част. Председателят на КРИБ заяви, че с всички средства, които имат работодателите ще се борят България да върви в правилна посока и в България да се правят реформи. Намерението да увеличение с 4,5 % осигуровките за пенсия и безработица е лош сигнал за бизнеса, ще доведе до свиване на инвестициите в България и ще върне много фирми в сивата икономика. Домусчиев постави въпроса кой чуждестранен инвеститор ще дойде да инвестира в България, където няма прозрачност и има липса на перспектива.

„Какво ще се случи във вторник, когато се очаква да има Национален съвет за тристранно сътрудничество, в който работодателите сте равнопоставен участник?”, попита Беновска.

КРИБ ще изрази позицията си и аргументите си. „Убеден съм, че министър Горанов, като финансист, много добре ги разбира и съм сигурен, че вътрешно е на наша страна, и се надявам да постигнем определени компромиси по определени въпроси”, отговори Кирил Домусчиев, като подчерта, че КРИБ няма да отстъпи за осигуровките и за ускорено увеличаване на възрастта за пенсиониране. От КРИБ настояват пенсионната реформа да включва мерки, които да запушат пробойните – инвалидни пенсии, разграничението и обхвата на осигурителните плащания и на тези, които имат характер на социално подпомагане, на социалните помощи не им е мястото в НОИ.

При представянето на пенсионната реформа Беновска попита Калфин, Горанов и Борисов: „Сигурно добре знаете, че ще ви „влязат остро” и синдикатите, и работодателите, и опозицията, а защо не и коалиционните партньори. Имате ли характер и властови ресурс да издържите и докъде ще дадете на „заден ход?”. Владислав Горанов отговори, че добрият шофьор трябва да знае, че за да даде на заден ход, трябва да спре и тогава да даде заден, а правителството няма никакво намерение да спира, камо ли да дава заден и ще продължи напред.

„Това, което се предлага не е пенсионна реформа. Това е поредното увеличение, поредната тежест, която ще бъде понесена частично от бизнеса в България, колкото и малък да е той, а другата ще бъде понесена от работещите.”, отговори Кирил Домусчиев. Той заяви, че не прави чест на едно дясно правителство, което в тригодишната си управленска рамка, която е представило в предизборната си програма и кампания и която не предвижда увеличение на осигуровки и данъци, а сега в много кратко време да сменя политиката и да забрави за това обещание, което е подвеждане на избирателите.

„Цветан Василев, Вашият призрак, призракът, който се появява от време на време в България под виртуални, вербални и други изяви. Какво делите с него?”, попита Беновска.

„Аз лично нямам какво да деля с човек като него.”, заяви Домусчиев. „Питам Ви, той Ви споменава, Вие реагирахте публично, но не и съдебно?, конкретизира Беновска. Председателят на КРИБ отговори, че повод за неговата реакция е изказването му на темата за олигарсите, в която коментира определени имена и допълни, че в последните години той няма нито сметки към него, нито кредити или бизнес отношения.

„Г-н Домусчиев, да скочим на една друга тема, където вие сте корифей, това Ви е един от най-добрите бизнес продукти, които, както казахте Вие, бизнесът трябва да изнася и правителството да осигури тази възможност, Вие изнасяте качествен футбол. Какво се случва в ЦСКА според Вас сега?”, попита Беновска

„Не ми се говори на тази тема, мисля че това не е тема, която е в момента толкова важна”, коментира Домусчиев и допълни, че за него е по-важно какви ще са реформите в пенсионната система, енергетиката, правосъдието и образованието. Той заяви, че когато имаме добра бизнес среда и силна държава, тогава ще има и силен футбол. На въпрос за новини, намерения и перспективи свързани с футболен клуб „Лудогорец”, Кирил Домусчиев заяви пред Илиана Беновска в предаването „На 6-я ден” в ефира на Радио К2, че това е един социален проект, който върви по най-добрия начин и показва, че когато има бизнес логика дори в най-бедния град в държавата могат да се случват хубави неща.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.