Първо в Труд: Камионът във Върбишкия проход не е оставил спирачен път, шофьорът не е пил според дрегера

Техническо освидетелстване на камиона ГАЗ-66, известен като виетнамка, ще покаже дали е бил изправен, каза пред "Труд" прокурорът по случая Румен Рачев. Възможно е проблем със спирачките да е довел до инцидента, но ще се преценява и дали не е бил претоварен.

Разпоредено е да се претегля т дървата, качени по молба на билкарите в каросерията. Заедно с леордата (див чесън, познат в други райони като левурда - бел. ред.) и хората тежестта е била голяма. Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт и телесни повреди на повече от един човек.

Върви и трета версия, че на шофьора Орхан (41г.), който страдал от високо кръвно, му е прилошало. След инцидента казал, че не е добре, не си е пил и хапчето. Тест с дрегер показал, че не е пил, дал е кръвна проба. Казал, че е бил против хората да товарят и дърва в каросерията, но те настоявали. На мястото нямало никакъв спирачен път. Можело е камиона да се удари в бетонен водосток, но щяло да стане по-лошо.

Пътували са във Върбишкия проход, който е целогодишно затворен за автомобили. В опасния проход има свлачище и е направен обходен маршрут, по който е минал камионът.

Според зам.кмета на община Върбица Борислав Георгиев, сезонната работа на парче е единственото спасение за много хора в региона със 57% безработица. Това ги принуждава да работят за надник 7 до 10 лв. дневно без договори и осигуровки. Благодарни са, че гората им дава гъби и билки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини