БСП си запази „депутатите до живот“ (обзор)

Социалистите си запазиха възможността да могат да бъдат депутати “до живот”. Поправката червените народни представители да нямат право да останат в парламента повече от три последователни мандата, чийто автор е социалистът Кирил Добрев, не мина на косъм на конгреса днес.

Макар че при второто й гласуване “за” бяха 174 социалисти, 139 гласуваха “против”, а 34 се въздържаха, редакцията за мандатност на депутатите не бе записана в устава, тъй като в залата бяха 392 души и бяха нужни поне 196 гласа “за”. Според социалисти предложението бе отхвърлено с процедурни хватки - при първото гласуване в залата бяха 354 души, но след това имаше преброяване на кворума и присъстващите се увеличиха.

Мотивът на Добрев, който е депутат четвърти мандат, бе, че в парламента има едни и същи социалисти вече 25 г., а е нужно подмладяване. За младите говори и лидерът на БСП Михаил Миков в основната реч на конгреса.

Ръководството на БСП успя да прокара в устава възможността по-лесно да се разделя с лидерите на местните структури. Конгресът прие, че председателите на общинските и областните съвети нямат право да се кандидатират за нов мандат една година, ако са прекратили предсрочно предходния. Така подалите оставки след изборна загуба лидери няма да могат да бъдат преизбирани, каквато практика има в момента.

“Против” се обяви само кюстендилската организация на левицата. Първоначално текстът предвиждаше 4 години “почивка” от лидерската надпревара и бе възприет като поправката “анти-Станишев”, защото му забраняваше да се кандидатира за председател на БСП до 2020 г. Но след едноседмични обяснения, че проектотекстът не е насочен към Станишев, той бе редактиран и приет в сегашния му вид.

“БСП не трябва да е търговско дружество”, заяви лидерът Миков в речта си и даде да се разбере, че има хора, които ползват партията за лични облаги.

БСП прие и квота от младежи в ръководните органи на партията. Така всеки пети там трябва да е до 35 г.

Илияна Йотова:

Раздорът

ще ни отслаби

Евродепутатката Илияна Йотова обяви, че създаването на раздор в партията има само една цел - да я отслаби преди местния вот.

“Ако искаме да сме един отбор, нека не ругаем треньора в залата”, обяви Йотова. Според нея, за да печели, БСП трябва да види грешките си. “Розата не е само етикет или брошка”, обяви още Йотова. И други социалисти поискаха да няма раздор или кавги в партията преди вота. Йотова не пропусна да отчете и предсрочно прекратения мандат на БСП, като каза, че социалистите са направили големи компромиси. “Създаде се усещането за непрозрачно управление, в което нещата се решават на друго място”, каза тя. Йотова каза още, че симпатизантите на БСП са се уморили да губят избори.

Сергей Станишев:

С Миков не искаме интриги

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев обяви, че нито той, нито наследникът му Михаил Миков ще позволят да им спретват интриги.

Поводът бе поправката “анти-Станишев” в партийния устав, която бе смекчена преди конгреса и на практика няма да му попречи да се бори за следващ мандат още догодина, ако поиска.

Станишев настоя социалистите да са обединени и със самочувствие преди местния вот, за да могат да дадат алтернатива на избирателите.

БСП трябвала да формулира един въпрос преди вота, а именно - дали хората искат да дадат цялата власт в ръцете на ГЕРБ. Според него сегашното управление било “на статуквото и на сделката”.

Столетницата

се отвори за

леви коалиции

БСП е отворена за диалог за леви коалиции преди и след местния вот, но при условие че партньорските партии приемат червената платформа и стандартите за местна политика. Това стана ясно от думите на соцлидера Михаил Миков вчера. Конгресът утвърди няколко документа, с които столетницата ще се бори за доверието по места през есента. Сред обещанията са осигуряване на заетост, 24-часово покритие на общините с медицинска помощ, аптеки, детски градини с половин такси, ВиК и т.н.

Без да спомене АБВ, Миков обяви, че не е хигиенично да се приеме всяка протегната ръка. Според него БСП не иска да е във властта на всяка цена.

Така БСП ще води разговори за партньорство първо с партиите от сегашната лява коалиция, а после - и с други формации. Неофициално се говори, че е вероятно да има леви коалиции с АБВ по места. Очаква се кандидатите за кметове да станат ясни през лятото.

Соцлидерът поиска подготовката за изборите да е “тежка отговорност” не само за “Позитано” 20, но и за ръководствата на местните организации. Той заръча да се спечели доверието на онези хора, които мислят, че политиците влизат във властта за лично облагодетелстване, като им се покаже, че от БСП не правят така.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини