Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Ясен от Варна прослави Боровец със „Зимен блян“

Абсолютно начинаещ във фотографията студент по медицина от Варна спечели авторитетен приз и донесе световна слава на Боровец със своя снимка. Winter dream, на която Ясен Георгиев е запечатал пистата за нощно каране в зимния ни курорт, бе класирана на първо място в раздел “Туризъм” на престижния фотоконкурс Sony World Photography Awards. 21-годишният второкурсник пребори конкуренти от 171 страни, изпратили 78 694 снимки в тази категория. Тя е една от десетте в раздел “Любители”, като един от 10 номинирани ще бъде избран за “Фотограф на годината” на церемония в Лондон на 23 април. В пакет с титлата върви и премия от 5000 долара.

“Имам шанс да взема голямата награда, но може и да не я спечеля. Поне ще снимам Лондон”, казва Ясен. Той твърди, че цялата история около прочутата вече снимка е плод на серия от случайности. Ясен я щракнал през март миналата година, когато бил с колеги в Боровец за университетска спартакиада по зимни спортове. “Не ми се удаде да карам ски, оказа се сложно. Затова приех друга задача – да снимам колегите с фотоапарата на университета. Беше забавно. В последната вечер преди да отпътуваме, стоях в стаята си в хотел “Рила”. Гледката през прозореца ме заинтригува. Над осветената писта се стелеше лека мъгла, валеше пухкав сняг – същински зимен сън. Щракнах един кадър, получи се много хубав”, припомня си Ясен. 6 месеца по-късно той случайно прочел в сп. “Фотомания” за конкурса на “Сони”, в който приемат и любителски фотографии. Без да се колебае, пратил нощния кадър от Боровец. “Безплатно можех да кандидатствам с 3 снимки, но формите за регистрация бяха твърде дълги. Затова пратих само една”, разказа Ясен.

След трудния първи курс бъдещият медик цяло лято работил като сервитьор в курорта Св. св. Константин и Елена, за да събере пари за собствен фотоапарат. Купил си “Никон”. След броени дни в Лондон ще получи и “Сони” – подарък за първото място в конкурса. Че печели, Ясен разбрал от писмо на организаторите, което получил през януари. Спазил условието да пази новината в тайна до 31 март, когато резултатите от конкурса бяха огласени публично. Но усилено се заел да събира нужните 1000 лева за пътуването до британската столица. “Родителите ми ме подкрепиха, но не искам те да поемат целия финансов товар, все пак след дни ще бъда пълнолетен”, отсича Ясен. Затова от месец той става в 5 ч сутринта и работи по няколко часа преди лекциите в университета.

“Много обичам да пътувам, но сега почти нямам свободно време. Използвам всеки миг, за да запечатвам най-интересното от преживяванията си. Предпочитам да снимам пейзажи, харесвам и черно-бялата фотография”, пояснява Ясен. Възпитаникът на Руското училище във Варна още няма сериозна приятелка, но пък има сериозен план да стане ортопед. Решението да учи медицина взел в 10-и клас – 2 години преди да се запали по фотографията. Ясен ще е първият лекар във фамилията. Категоричен е, че ще продължи да развива и хобито, което вече го направи известен. “Ще работя по няколко проекта, свързани с Варна. Снимал съм на много места в България – в Пловдив, Свиленград, Кръстова гора… Но от родния ми град засега имам много малко кадри. Може би защото всички забележителности са ми добре познати от дете и е по-трудно да открия интересни ракурси или неоткрити кътчета, които да заснема”, твърди младежът. Той е категоричен, че живее в най-прекрасния град и не би го заменил с друг. С радост обаче чака пътешествието до Лондон, където ще участва и в изложбата на призьорите от всички категории на конкурса в “Съмърсет хаус”.

Преди да стегне куфари за британската столица, студентът е поканен да бъде гост на Боровец по Великден. “Много ми се ходи, но не съм сигурен, че ще успея, защото съм поставил обучението преди всичко, а имам доста да чета”, свива рамене с усмивка Ясен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете