Само 13 години затвор за жестокото убийство на Хюлия Маджар, близките на момичето в шок

Иван Тодоров бе осъден на 13.4 години затвор за жестокото убийство на Хюлия Маджар от Белоградец.

Това стана възможно, след като убиецът призна фактитите и обстоятелствата по делото и направи самопризнания. По този начин още на първото съдебно заседание в понеделник бе произнесена присъда, защото съкратеното съдебно следствие премина без разпит на свидетели, вещи лица и събиране на нови доказателства, което Варненският окръжен съд (ВОС) не можеше да откаже.

В рамките на досъдебното производство подсъдимият сменяше няколко пъти версиите си и отричаше да има дъпричастност към зверството, но на 3 април тази година внесе искането за съкратен процес. Според обясненията на Тодоров на 1 януари 2014 година вечерта, Хюлия го извикала да се видят и да правят секс. Тя била в заведението на баща си, в което била в компанията на интимния си приятел Николай Жеков и още близки, за да доизядат приготвеното за новогодишния купон. Тя казала на всички, че отива да се види с Иван, с когото се познавали от 7-и клас, но никога не са били интимни. По това време Иван също имал сериозна приятелка, с която били пред сватба. Хюлия се срещнала с убиеца си в колата му и там прекарали близо 2 часа. Според Иван Тодоров тя се държала предизвикателно и двамата се опипвали, но в един момент обидила мъжкото му достойноство. Тогава той я ударил с юмрук в главата, след което Хюлия хукнала да бяга. Той взел гаечен ключ, който държал между седалките, настигнал я и буквално размазал лицето и с 6-7 удара. В последствие той пуска СМС с искане за откуп на бащата на Хюлия, за да спечели време, и напуска България, като е хванат на холандската граница, няколко дни по-късно. Убиецът е бил разпитан от полицията в първите часове след изчезването, но органите на реда не са го намерили за оперативно интересен.

ВОС осъди Иван Тодоров на 20 години затвор, но заради съкратеното производство, императивно накзанието му бе намалено с 1/3 до 13.4 години лишаване от свобода. От тази срок се приспадат 1.4 години, които подсъдимият прекара в ареста и на практика му остават да лежи 12 години зад решетките. Съгласно действащото законодателство след изтърпяване на половината от това наказание Тодоров ще може да поиска предсрочно освобождаване. Съдът присъди и по 150 000 лв. кръвнина на майката и бащата на Хюлия Назми и Редмие Маджар, които бяха конституирани като частни обвинители. В съдебната зала всички близки и познати на жертвата бяха шокирани от размера на наказанието. Според бащата на жертвата решението на съдиите е всичко друго, но не и справедливост. Адвокатът на родителите на Хюлия Павел Димитров припомни, че до 2010 година от възможността престъпниците да се възползват от този прийом за да си намалят присъдите, бяха извадени убийствата, но в последствие Народното събрание отново прие промени, които приравниха всички случаи. Прокурорът Силвиян Иванов бе категоричен, че ще протестира присъдата пред Апелативен съд Варна, като ще иска "доживотен затвор" за убиеца. Жалба срещу ниското наказание ще внесе и адвокат Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини