Кметът на старата столица и посланикът на Англия обсъдиха АМ Велко Търново-Русе

Дуа Липа и Стормзи взеха по два приза БРИТ

Възрастен мъж е намерен убит в столичния квартал “Люлин” Задържани са дъщеря му и съпругът й

Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Цацаров иска оттегляне на промените в Гражданския процесуален кодекс, били опасни

Ако бъдат направени промени в Гражданския процесуален кодекс, които дават правомощия на прокуратурата да се намесва в сделки, те ще бъдат безкрайно опасни. Възможно е такива промени да отворят врата към нещо, което е създадено с благородни намерения, но след това ще се превърне в изключителна опасност. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание тази вечер преди участие в среща, организирана от АБВ относно съдебната реформа, предаде БГНЕС.

“Правомощията на главния прокурор са в рамките на наказателния процес. Хайде да не създаваме една свръхструктура, която не знаем след 2-3 години какви резултати ще продуцира”, призова Сотир Цацаров. Той обяви, че инициативата му за среща с премиера по-рано днес е била обща, а от нея е останал с впечатление, че е налице “изключително съвпадение на мненията” между него и Бойко Борисов. Най-доброто решение е този законопроект за изменение на Гражданския процесуален кодекс да последват съдбата на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, а именно да бъде оттеглен, обясни Сотир Цацаров.

Главният прокурор обяви, че това му становище касае по същия начин възможността той да спира сделки за 48 часа. “Пита се кога, при какви условия, под какъв контрол”, каза Цацаров и обясни, че такава хипотеза има в момента в закона за мерките за изпиране на пари и в закона за мерките срещу финансирането на тероризма. Там обаче сделки могат да спират министърът на МВР и председателят на ДАНС, а актът ми подлежи на контрол пред Върховния административен съд, каза Цацаров.

По отношение защитата на държавния интерес в ГПК такива правомощия има министърът на финансите, подчерта Цацаров и попита какво ще постигнем, ако се прехвърлят тези правомощия на прокуратурата. Законопроектът трябва или да се оттегли, или да се върви към редакции, които касаят именно повече правомощия за финансовия министър, коментира Цацаров.

За срещата си в Министерски съвет по-рано днес Цацаров каза още, че неговата позиция е споделена освен от премиера, но и от работодателските организации. Те виждат в такива правомощия заплаха за бизнеса, която Цацаров призна, че също вижда. Главният прокурор коментира още, че изменения за една сделка не могат да се правят. “Ако си представим, че тези изменения се случат, те ще спомогнат ли за развалянето, унищожаването на тази конкретна сделка? Огромната част от тези сделки не са се случили на територията на страната или вече са се случили”, каза той.

По отношение на отделните предложения за законодателни промени Цацаров каза, че не може да се твърди, че някой е “възприел предложенията на прокуратурата”. Тези предложения са факт още от ноември и фигурират в последния мониторингов доклад като препоръка, каза Цацаров и добави, че всеки който смята, че някой законопроект “обслужва интересите на прокуратурата” или не е чел доклада, или удобно забравя за неговото съществуване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете