Янаки Стоилов: БСП не трябва да проявява някаква екстравагантност

БСП не трябва да проявява някаква екстравагантност, за да направи промени. На конгреса бяха направени много равносметки. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Янаки Стоилов пред БНТ.

В политическата дискусия не се видяха съществени различия. През годините в партията навлизаха много нови хора. Сега те искат да се изявят. Но те трябва да осъзнаят, че политиката не е бизнес, каза го и председателят на БСП. Това не е виенско колело, коментира Стоилов.

При нас е имало идеи за промяна още по време на тройната коалиция. Програмно партията е отстоявала политиката си. Партията разбира, че конкуренцията срещу нея става убийствена с наближаването на местните избори.

Предложението на Кирил Добрев за мандатност на членовете на Изпълнителното бюро на БСП е един от запомнящите се моменти на конгреса. Социалистът настоя да не се допуска номинирането на кандидати за народни представители и включването им в изборни листи за парламентарни избори на тези, които са били депутати три последователни мандата. Това предложение не бе прието, но донесе ново разцепление в редиците на партията.

Най-трудната ни задача ще бъде да върнем доверието в избирателите, призна Стоилов. Затова ние не трябва да правим компромиси с това, което я идентифицира пред хората. Времето е малко, а пред нас има много работа. БСП трябва да отстои ролята си на първостепенна политическа сила и задължително трябва да се бори за управлението на страната. БСП трябва да разруши монопола на ГЕРБ. БСП е първата партия, която предлага конкретни ангажименти. Те са тази рамка, която трябва да намери място в платформите на нашите кандидати и ние ще отстояваме това. Той призна, че хроничните слабости на членове на БСП е да забравят своите ангажименти.

Плаката срещу Станишев бе издигнат от някои от гостите на конгреса, каза Стоилов. Той заподозря, че това са хора, които не симпатизират на левицата. Този акт не бива да бъде свързан с делегатите на БСП или с ръководството на партията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини