Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

Чавдар Златев е новият член на УС на Fibank

Общо 37 години затвор за обвинените в убийството на Николай Радев от Дупница

Общинските съвети без лекари и юристи Декларации за несъвместимост ще се подават след следващите местни избори

Община Елена получи дарение от Швейцария за доброволното формирование

Таня Андреева: Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са по-скоро традиция, отколкото изключение

Мошеник отнесе глоба от €208 000 в Мюнхен

Четворен ръст на морбили в Европа И България е в тревожната статистика на СЗО

Десетки убити и ранени граждани на Русия и ОНД при сражение в Сирия

Столичната община съветва гражданите какво да правят при терористичен акт При взрив в метрото лягайте на пода, инструктират от "Московска 33"

Мароканецът, задържан у нас за тероризъм, ще остане 90 дни в ареста

Лавров заяви, че ситуацията в Африн може да се реши чрез пряк диалог между Дамаск и Анкара

Средно по 2872 лева имаме за втора пенсия

Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Павлова: Правителството разработва програма за подкрепа и развитие на слабо развитите региони

Воля на правителството и това е заложено и в нашата програма, както и в програмата на министерството, е разработване на програма за подкрепа и развитие на слабо развитите региони. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която участва в изнесено заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президента на тема „Държавна политика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите и необлагодетелстваните региони на България. Алтернативи на традиционните производства”. Toва съобщи Фокус.

Лиляна Павлова подчерта, че този процес вече е започнал на проведените две заседания са идентифицирали рамката. Тя изрази надежда, първата част от програмата – насочена към анализ на проблемите и основните мерки и проекти да бъде готова още през лятото на тази година със специален фокус върху Северозападния регион, Родопите и Странджа, а до края на годината да включим пограничните планински и полупланински райони. Тя посочи, че ако се изключи София, всички останали региони са еднакво лоши. „Ако погледнем показателите извън седемте големи града, фактите и статистиката са припокриващи се и еднакви, и близки. Затова не можем да си позволим да ги пренебрегнем, трябва да ги развиваме заедно”, обясни министърът. По думите й, анализирайки проблемите и мерките, програмата ще бъде съпътствана с детайлен финансово – икономически план, като се реши за кои проекти, на какво финансиране ще може да разчита. Павлова отбеляза, че през новия програмен период три са основните цели във фокуса на подкрепата и развитието на Смолян и Смолянския регион. Това са развитие на транспортната инфраструктура, на туризма и създаване на предпоставки за подобряване на общинската инфраструктура по линия на енергийната ефективност.

Лиляна Павлова не скри, че за изминалия програмен период инвестициите в Смолянско са били по-малко от 160 млн. лв., което е крайно недостатъчно. Тя допълни, че новата Оперативна програма „Региони в растеж“ предвижда минимум 30 млн. лв. за Смолян. Средствата са предназначени за развитие на градската среда, за развитие на транспорта, за подобряване на публичната инфраструктура – образователна, здравна, културна. Павлова каза още, че има потенциал за развитие на региона и по линия на Програмата за Трансгранично сътрудничество България – Гърция, като с пари оттам може да се подобри пътната инфраструктура и да се положат усилия за откриването на граничния пункт Рудозем – Ксанти. Министърът подчерта, че Смолян е от първите градове и с най-добрите проекти от демонстрационния проект за саниране на домовете.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете