Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

МВР дава 238 млн. лв. за новите документи Личните карти с чип могат да бъдат издавани най-рано през 2020 г.

Трансплантация спаси живот

Серия от атаки срещу полицаи в Чечня

Взривиха банкомат, взеха около 40 000 лв. (обзор) Ударната вълна изпотрошила и магазин за козметика

Турция пусна жалба в СТО срещу митата на САЩ

Александра Петканова показа коремче по бански (СНИМКИ)

Павлова: Правителството разработва програма за подкрепа и развитие на слабо развитите региони

Воля на правителството и това е заложено и в нашата програма, както и в програмата на министерството, е разработване на програма за подкрепа и развитие на слабо развитите региони. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, която участва в изнесено заседание на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към президента на тема „Държавна политика за насърчаване на икономическата активност в слаборазвитите и необлагодетелстваните региони на България. Алтернативи на традиционните производства”. Toва съобщи Фокус.

Лиляна Павлова подчерта, че този процес вече е започнал на проведените две заседания са идентифицирали рамката. Тя изрази надежда, първата част от програмата – насочена към анализ на проблемите и основните мерки и проекти да бъде готова още през лятото на тази година със специален фокус върху Северозападния регион, Родопите и Странджа, а до края на годината да включим пограничните планински и полупланински райони. Тя посочи, че ако се изключи София, всички останали региони са еднакво лоши. „Ако погледнем показателите извън седемте големи града, фактите и статистиката са припокриващи се и еднакви, и близки. Затова не можем да си позволим да ги пренебрегнем, трябва да ги развиваме заедно”, обясни министърът. По думите й, анализирайки проблемите и мерките, програмата ще бъде съпътствана с детайлен финансово – икономически план, като се реши за кои проекти, на какво финансиране ще може да разчита. Павлова отбеляза, че през новия програмен период три са основните цели във фокуса на подкрепата и развитието на Смолян и Смолянския регион. Това са развитие на транспортната инфраструктура, на туризма и създаване на предпоставки за подобряване на общинската инфраструктура по линия на енергийната ефективност.

Лиляна Павлова не скри, че за изминалия програмен период инвестициите в Смолянско са били по-малко от 160 млн. лв., което е крайно недостатъчно. Тя допълни, че новата Оперативна програма „Региони в растеж“ предвижда минимум 30 млн. лв. за Смолян. Средствата са предназначени за развитие на градската среда, за развитие на транспорта, за подобряване на публичната инфраструктура – образователна, здравна, културна. Павлова каза още, че има потенциал за развитие на региона и по линия на Програмата за Трансгранично сътрудничество България – Гърция, като с пари оттам може да се подобри пътната инфраструктура и да се положат усилия за откриването на граничния пункт Рудозем – Ксанти. Министърът подчерта, че Смолян е от първите градове и с най-добрите проекти от демонстрационния проект за саниране на домовете.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.