В мината край Оброчище работили за 25 стотинки на час

В зловещата мина край Оброчище работили за 25 стотинки на час, пише "Петел".

Социалният министър Ивайло Калфин беше казал през ноември, че ще разпореди да се направи допълнителна проверка на трудовите условия в мина "Оброчище", в която днес загина мъж на 35 години, смазан от скална маса.

Други трима са ранени и са в болница.

Фирмата е собственост на "Евроманган", закупена през 2001 г. от швейцарски холдинг.

Калфин бе направил обещаннието по време на парламентарния контрол, в отговор на питане от депутата от "Атака" Калина Балабанова, която съобщи, че продължава да се оказва натиск върху кандидатите за работа в мината да отказват да бъдат представлявани от синдикат. Според данните на Балабанова заплатите на работниците, които полагат първа екстра категория труд, са между 360 и 660 лева, а нощният им труд се оценява на 25 стотинки на час. Депутатът предупреди министъра, че има опасност от протест.

"Политиката, прилагана от правителства години наред, за налагане на административни глоби при откриване на нарушения, не дава резултат", каза Балабанова и поиска отнемане на концесията, тъй като концесионерът е злоупотребявал през годините и с държавната част от мината.

В отговор министър Калфин се ангажира с проверка на мината през следващия месец. Той заяви, че при предишни инспекции са установени седем нарушения, пет касаят трудовите отношения, а две - безопасните условия на труд. За отстраняването им са приложени административни мерки и работодателят е санкциониран. Според Калфин в дружеството заплатите се изплащат редовно, нощният труд е 25 ст./час, а работниците получават бонуси върху възнаграждението си и ваучери за храна. Той нямал информация за протест на миньорите. В мината има технология за пречистване на въздуха и се извършват медицински прегледи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини