Футболна България се прости с Георги Марков

Условна присъда за педофил, посегнал на 12-годишно момче

Община Разлог е първата община в България, която успешно интегрира регистъра на услуги, с което заслужи адмирации от Министерски съвет

Takeaway.com придоби BGmenu

Евродепутати: ЕС не може да наложи въвеждане на регистрираните партньорства в България

Борис Цветков: Абсурдно е да вдигаш двойна китайска стена от небостъргачи между “Дружба” и “Младост”

Почина 17-годишният младеж, който падна от третия етаж на дом за деца в Роман

Анита Мейзер с нова версия пред съда – мъжът й се самоубил, докато купувала яйца Аз съм единствената осъдена за подкуп на думи, каза скандалната миска

Повишен интерес за лов в България на изложението в Залцбург

Общинският съвет в Благоевград отхвърли предложената от БСП временна комисия за ремонта на центъра

Николина Ангелкова се срещна с българи във Вашингтон

Няма инструкции за спиране на бригадите в САЩ

Кметът на Елена получи благодарствена грамота от потомците на Макгахан

Увеличават паралелките с немски език във Варна

Искат екстрадиране на мъж от Златарица, обвинен в изнасилване във Франция Нашенецът е в ареста след като бил обявен за международно издирване

В мината край Оброчище работили за 25 стотинки на час

В зловещата мина край Оброчище работили за 25 стотинки на час, пише “Петел”.

Социалният министър Ивайло Калфин беше казал през ноември, че ще разпореди да се направи допълнителна проверка на трудовите условия в мина “Оброчище”, в която днес загина мъж на 35 години, смазан от скална маса.

Други трима са ранени и са в болница.

Фирмата е собственост на “Евроманган”, закупена през 2001 г. от швейцарски холдинг.

Калфин бе направил обещаннието по време на парламентарния контрол, в отговор на питане от депутата от “Атака” Калина Балабанова, която съобщи, че продължава да се оказва натиск върху кандидатите за работа в мината да отказват да бъдат представлявани от синдикат. Според данните на Балабанова заплатите на работниците, които полагат първа екстра категория труд, са между 360 и 660 лева, а нощният им труд се оценява на 25 стотинки на час. Депутатът предупреди министъра, че има опасност от протест.

“Политиката, прилагана от правителства години наред, за налагане на административни глоби при откриване на нарушения, не дава резултат”, каза Балабанова и поиска отнемане на концесията, тъй като концесионерът е злоупотребявал през годините и с държавната част от мината.

В отговор министър Калфин се ангажира с проверка на мината през следващия месец. Той заяви, че при предишни инспекции са установени седем нарушения, пет касаят трудовите отношения, а две – безопасните условия на труд. За отстраняването им са приложени административни мерки и работодателят е санкциониран. Според Калфин в дружеството заплатите се изплащат редовно, нощният труд е 25 ст./час, а работниците получават бонуси върху възнаграждението си и ваучери за храна. Той нямал информация за протест на миньорите. В мината има технология за пречистване на въздуха и се извършват медицински прегледи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.