Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Изтребители и военни командоси със зрелищна демонстрация в Граф Игнатиево (СНИМКИ)

Повреден колектор замърсява река Екренска

Скандални твърдения за “български злодейства” в сръбска обява за ученически литературен конкурс

Премиерът Борисов ще участва в лидерска среща по Процеса „Бърдо-Бриони“

Експерти: За 1300 лв. пенсия трябва да вдигнем средния доход 8 пъти

„Ако темпът на увеличение на средния осигурителен доход се запази, за да достигнем до пенсия от 1300 лв. ще са ни нужни 130 години стаж. Представям най-хубавия пример – цял живот си взимал средната работна заплата за страната. За да се получи пенсия от 1300 лв., този среден осигурителен доход трябва да бъде 3250 лв. Към момента той е 680 лв., което значи, че трябва да го повишим 8 пъти. Така поставено, моето конструктивно предложение е да се пенсионираме на 105 години с 5000 евро пенсия”, каза пред Нова тв. икономическия и финансов експерт Мика Зайкова.

Преди дни от НОИ обявиха, че пенсия от 1300 лв. ще е възможна, но само ако се сбъднат плановете за пенсионна реформа на Ивайло Калфин. „И в момента има 858 души, чиято пенсия е 1700 лв. Това са авиодиспечери, пилоти и други хора, които са имали много високи заплати”, каза тя.

Експертът обясни по каква формула се определя пенсията на всеки един гражданин: „Ивайло Калфин предложи да се увеличи коефициента за осигурителен стаж, ако ръстът на икономиката и бюджета го позволяват. Личната пенсия се формира като средният осигурителен доход се умножи по осигурителния стаж, разделен на 100 и умножен по индивидуалния коефициент (който се образува за хората, които са работили преди 1997 г.)”.

„В момента 1/3 от дохода ни отива са пенсионна вноска. Не може да се генерира несправедливост в пенсионната система”, заяви бившия министър на труда и социалната политика и настоящ председател на Института за семейна политика Христина Христова. „Не можем да искаме големи пенсии от система, в която не влиза нищо”, допълни Зайкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.