Краят на политическия рекет

Атанас Атанасов и Р. Кънев увисват в публичното пространство на собствените си сплетни

Концептуално разделение настъпва в Реформаторския блок през Страстната седмица.

Този път причината не са конкретни кадрови назначения или битката за лидерството на блока, а позициите, които отделните партии заемат спрямо бездействието на правосъдния министър Христо Иванов по отношение на предложенията за промени в Закона за съдебната власт.

Бързите действия на депутати от ГЕРБ и от АБВ, които в рамките само на 4 работни дни внесоха два законопроекта за ремонт на съдебния закон, изнервят до крайна степен представителите на Иван Костов в Реформаторския блок.

Очевидно загубили предимството да представят себе си за безалтернативни реформатори и по този начин да се опитват да наложат “монопол” върху темата за съдебната реформа, двамата народни представители от ДСБ Радан Кънев и Атанас Атанасов предприеха нова тактика - непрестанни атаки срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

За двамата костовисти това е последна възможност да останат на политическия терен, защото става очевидно, че партньорите им от партиите на Меглена Кунева и Корман Исмаилов търсят диалог с представителите на съдебната власт в името на реализирането на ефективни резултати в борбата с престъпността.

Така за Кънев, Атанасов, а и за контролирания от тях министър на правосъдието Христо Иванов не остава нищо друго, освен да търсят конфронтация със Сотир Цацаров.

За умел политически интригант, какъвто несъмнено е Атанасов, не представлява проблем да се опита да всеe съмнение в ефективността на Специализираното звено за борба с корупцията.

Ползвайки елементарните приоми на бившата Държавна сигурност, Атанасов задкулисно лансира през определени медии тезата, че антикорупционното звено, което се създава в изпълнение на приетата от правителството Стратегия за борба с корупцията, не притежава необходимия капацитет за ефективно изпълнение на ключовите задачи.

За да звучи по-убедително, Атанасов изписва купища атаки персонално срещу главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Борислав Сарафов. Депутатът прави опит да препише на прокурора дори законодателните идеи, които всеки народен представител би могъл да има.

Вътрешните страхове на Атанас Атанасов и Радан Кънев са основателни дотолкова, че крайната им политическа цел, която имаха чрез провеждането на съдебната реформа да осигурят подмяна на Висшия съдебен съвет и голяма част от административните ръководители в съдебната система, стремглаво върви към провал.

Заради това е напълно очаквано в следващите седмици да сме свидетели на ожесточаване на атаките от страна на костовисткия кръг в правителството и Народното събрание. За стабилността, от която обществото има нужда, а и за европейските партньори вътрешните страхове на отделни политически лица не са от приоритетно значение.

Далече по-важна е крайната цел, а тя е установяване на трайна и устойчива реформа, която да гарантира върховенство на закона и независими институции, които да доведат до възстановяване на доверието.

Така че времето и мястото на политически рекетьори като Кънев, Атанасов и Иванов скоро ще е отминало...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи