Три години затвор за агитация на майчин език

Патриотичният фронт (ПФ) предлага затвор до 3 г. и глоба от 10 000 до 20 000 лв. за предизборна агитация на език, различен от българския. Поправките са в Наказателния кодекс и бяха внесени в парламента.

Сега санкцията за агитация на майчин език е глоба от 200 до 2000 лева.

От обясненията на патриотите се разбра, че става въпрос за агитация не само на турски, но и на западни езици. Според депутата Христиан Митев не можело да се прави изключение, тъй като по конституция официалният език у нас е българският.

В противоречие с основния закон обаче патриотите настояват за въвеждане на задължително гласуване. От ГЕРБ, Реформаторския блок и АБВ обаче са на мнение, че трябва да се проведе референдум по въпроса заедно с местния вот наесен.

С промени в Изборния кодекс депутатите на Валери Симеонов предлагат хората, които не гласуват, да бъдат лишавани от социални помощи за 3 месеца. Предвижда се и глоба от 50 лв.

Патриотите искат и въвеждане на активна регистрация, с която да се заличат т.нар. мъртви души от списъците. Сред идеите им е и създаване на щабове, чрез които прокуратурата и полицията да следят за купуване на гласове.

Патриотите искат забрана за раздаване на подаръци, тениски и шапки по време на предизборни кампании. Изключение правят знаменцата и агитационните материали на стойност до 2 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини