Депутати не питат щангистите за допинга

Нито един въпрос не отправиха депутатите към ръководството на родната федерация по щанги, към треньора и доктора за големия скандал с допинг на вчерашното заседание на ресорната комисия в парламента. Очакват се от лабораторията от Кьолн резултатите от отварянето на „Б“ пробите на 11-те състезатели с положителни тестове, както и данни от изследването на хранителните добавки, за които се подозира, че са причината за гафа.

Именно разпространението и употребата на добавките ще бъдат сред основните теми на дискусията „Спорт без допинг - здрави!”, която Министерството на младежта и спорта организира съвместно с вестниците „Труд” и „24 часа” в четвъртък от 10 ч. На разговора в сградата на бул. „Цариградско шосе” № 47 ще се обсъжда въвеждане на лицензионен и регистрационен режим на хранителните добавки, създаване на национален регистър на фитнес залите, изискване на задължителен образователен ценз за фитнес инструкторите, осъществяване на строг контрол върху разпространението и използването на допинг в елитния и масовия спорт.

Очаква се в кръглата маса да участват д-р Даниела Дариткова - председател на Парламентарната комисия по здравеопазване, народните представители Иван Чолаков и Вили Лилков, д-р Хасан Адемов - председател на Комисията по труда и социалната политика в парламента, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, д-р Виолета Заркова - изпълнителен директор на Антидопинговия център, проф. Пламен Моллов - изпълнителен директор на Агенцията по безопасност на храните, д-р Асена Стоименова - директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Спортният министър Красен Кралев ще представи проект на Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта 2015-2025 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини