Оставиха в ареста обвиняемите за радикален ислям

Апелативният съд в Пловдив остави в ареста обвиняемите за радикален ислям, задържани при акцията от 31 март, съобщи БГНЕС.

Въпреки доводите на защитата, съдия Христо Пенев се обоснова на експертизите в том 24 от делото, които доказват безспорно, според него, че шестимата са отправяли послания за подкрепа на Ислямска държава и подбуждане на война в профилите си във фейсбук. Йосиф Минчев е посочен от 9 свидетели, включително един анонимен, като лидер на пловдивската група. Той бил и най-верният човек на Ахмед Муса Ахмед в Пловдив. Негов заместник, пак по показания на свидетели е Александър Емилов, познат като Банго. Двамата са изнасяли проповеди в Шекер махала. Когато Йосиф Минчев е отсъствал, ръководството е поемал Банго.

Всичките обвиняеми са Орхан Бързак, Райко Кърталов и Веселин Стефанов от Пазарджик, Йосиф Минчев и Александър Иванов от Пловдив и Ненко Щерев от Асеновград. По делото са обвинени и Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик, които са привлечени задочно и за тях е издадена европейска заповед за арест.Според обвинението, мъжете са членували в групата на Ахмед Муса Ахмед. Те поствали на различни страници във Facebook материали на радикална тематика. В домовете им са намерени дрехи, шапки, ленти и знамена със символите на терористичната организация "Ислямска държава".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини