Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Заловиха шефа на фирмата, пратил жертвите да рутят (всичко по темата)

Загиналият работник под хотел „Вероника” в комплекса ”Слънчев ден” и тримата му затрупани колеги са работили без договори. Те са били наети от подизпълнител на подизпълнителя. Мъжете са били накарани да влязат в обекта и да къртят на ръка въпреки забрана това да се прави.

24 часа след трагедията кметът на Варна Иван Портних обяви пред БНР, че издирваният за инцидента шеф на подизпълнителската фирма ”Дигинг” ЕООД Георги Георгиев е бил заловен във варненско село. Оцелели работници посочиха, че човекът, който е накарал хората да работят извънредно и без обезопасителни мерки, се казва Георгиев.

“Вероника”, който се срути в сряда в 17,40 ч, е трябвало да бъде реконструиран, а не строен наново. Първоначално инвеститорът “Международен панаир Пловдив” АД е получил разрешение за строеж на нова сграда, но през януари Регионалната дирекция “Национален строителен контрол” (РДНСК) го отменя. Шефът на РДНСК инж. Галин Баев заяви, че затова са наказани длъжностни лица в общината, включително и главният архитект.

Малко по-късно инвеститорът представя преработен проект – “Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел “Вероника”, за който получава разрешение за строеж на 5 март. Той предвижда събаряне на 1/3 от сградата, укрепване на основите, малко разширение и строителство на височина 11 етажа при сегашни 10.

Инвеститорът избира за изпълнител “Планекс холдинг”. Според шефа на “Планекс” Христо Димитров, който е и председател на Варненската строителна камара, инвеститорът отделно е изпратил покани към специализирани фирми за разрушаване.

Най-изгодна се оказала офертата на “Бултранспорт груп” и фирмата станала подизпълнител. Компанията обаче наема друг подизпълнител – “Дигинг”.

Хотелът е трябвало да бъде съборен до сутерена и за всичко това е имало план и инструкции за работа, твърди управителят на строителния надзор “Инекс консулт” Валентин Пенчев. Към момента на трагедията е трябвало да няма хора на обекта, допълни Пенчев. Нещо повече – ръководителят по безопасността от страна на “Планекс” е издал писмено разпореждане всички хора да се махнат от сградата. “Към 16 ч заповедта е връчена на техническия ръководител на подизпълнителя „Бултранспорт” и той се е подписал. Действително към 17 ч всички 15 работници са напуснали обекта”, обясни Христо Димитров.

“Неизвестно лице е разпоредило на петима работници да влязат в обекта и да започнат къртене. Те са направили това около 17,30 ч, а 15 минути по-късно хотелът се е срутил”, описа хронологията шефът на варненската инспекцията по труда Иван Иванов. По думите му лицето, което се издирва, не е имало договор с „Планекс” и „Бултранспорт груп”, а пострадалите не са били наети от двете фирми.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Оцелелите работници от срутения хотел: Г-н Георгиев ни накара да влезем и обеща пари

Откриха още един труп под рухналия хотел, бил в приземното помещение

Повече от денонощие издирваха затрупаните от отломките

Наетите фирми се скриха

Тялото на един от работниците бе открито под срутилия се хотел

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете