Свлачище сцепи на две път край Смолян

Свлачище сцепи пътя за селата Турян и Пещера на 4 км от областния Смолян. Разломът се активизирал след бедствието от обилния сняг през март.

"Целият масив е тръгнал надолу от доста време, но сега се е активизирал отново от преовлажняване и води, които вървят по ската. В момента пътя е сцепен и хлътнал в отсечка от 40 метра", каза зам. кметът на община Смолян Мариана Цекова.

Свлачището тръгнало първоначално при потопа през 2005 г. и сцепило 300 метра от пътя, който след това е ремонтиран. Разломът обаче отново се активизирал тази зима.

Пътят е единствена връзка за селата Турян и Пещера, в които живеят 90 души.

"Вече с половин метър е по ниска долната част на пътя от сцепения участък, пукнатината е широка 40 см. Има реална опасност да останем откъснати двете села и някой да пропадне с кола в участъка, защото пътя няма да спре да се цепи, без да се вземат спешни мерки", каза кметският наместник на двете села Георги Пейков.

"Уведомихме чрез горските собственика на частната гора на ската над пътя, от който тече водата, д-р Стефан Герджиков, че трябва веднага да се почисти от паднали дървета неговия масив. Той се съгласи с едната дума и след празниците ще се вдигнат дърветата. Има много паднали дървета, когато се махнат, ще се разбере как да се дренира ската, за да се спре водата, която активизира свлачището. След това ще се търсят средства за възстановяване на пътя, а докато се реши проблема ще обезопасим със знаци, движението на МПС над 3.5 тона ще бъде спряно и ще вървят само леки коли и автобуси", обясни Цекова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини