Триста хиляди изоставиха България за Великден

Триста хиляди българи предпочетоха да посрещнат Великден в чужбина и напуснаха страната. Граничните пунктове в посока Турция, Гърция и Македония до късния следобед вчера бяха задръстени от колони автомобили и автобуси с туристи. Според представители на бранша родните курорти за почивка са избрали около 100 хил. души.

Никой не може да каже точно колко българи са пътували в чужбина за празниците, коментира пред "Фокус" Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Според него резервации зад граница чрез туристически фирми са направили около 100-120 хиляди българи.

Индивидуалните пътувания, които не са със самолет, няма как да бъдат засечени, след като не се изискват визи за съседните страни. Според граничари обаче общата бройка на пътуващите по празниците стига триста хиляди.

Офертите на туроператори и хотелиери у нас и в съседните балкански страни са на приблизително еднакви цени. Колкото по-рано туристите са платили за почивката си, толкова по-евтино им излиза тя, обясни Байков. Отстъпките при ранните записвания стигат и до 30% и много българи вече си правят резервациите за Великден още по Коледа.

За почивка в чужбина освен в съседните държави, българите предпочитат Италия и Испания. Цената на едноседмична почивка там при пълен пансион и пътуване със самолет е на цени между 700 и 1000 лв., когато записването е направено поне два месеца по-рано. Спа уикенд за двама в българските курорти, съпроводен с великденска вечеря в 3-звезден хотел, може да се движи около 300 лв. Такава е цената и в близките дестинации на балканските страни.

Към Турция по това време българите пътуват предимно заради фестивала на лалетата в Истанбул. Тридневна екскурзия дотам с ранна резервация струва около 200 лева.

Две магистрални тапи - на „Струма“ и „Хемус“

КИРИЛ ФАЛИН

ИВАН ИВАНОВ

Две огромни задръствания се образуваха вчера на магистралите “Струма” и “Хемус”. Повече от час трябваше да чакат стотици шофьори, достигнали от София до дупнишкото село “Дяково”, за да изминат един километър и да се включат в главен път Е-79 в посока към границата с Гърция. В този участък от трите ленти на магистралата се навлиза само в една и следва завой.

Шефът на КАТ-Кюстендил Румен Точев заяви, че очаква още по-голямо задръстване в понеделник, тъй като при Дяково в посока към София настилката е напукана и две от трите ленти са затворени за ремонт. “Нашите екипи само следят за някои забранени маневри - например изпреварване в колона. Но не можем да се намесим, за да намалим задръстването”, каза още Точев.

Друга голяма “тапа” се образува по същото време при края на магистрала “Хемус” при Ябланица в посока Варна. Стотици коли чакаха с часове да се спуснат по серпенитината от недостроената магистрала към стария път. Пожар блокира "Хемус" в района на варненското село Слънчево, на 16 км от морската столица. Там пламнали сухи треви и пушекът се разпрострял над шосето. “Заради гъстия дим пренасочваме коли от платното към София по стария път”, казаха от КАТ-Варна.

Локални задръствания се образуваха вчера сутринта на пресечката между “Самоковско шосе” и Околовръстния път на София, където катаджиите бяха зарязали задълженията си да регулират движението. Заради за­мръзнали води на пътя без канавки при Владая призори стана верижна катастрофа, но без пострадали.

Катаджиите - без електронен фиш от мобилките

Катаджиите все още нямат право да издават електронни фишове по снимки от мобилните камери, монтирани в колите им, напомниха вчера юристи.

Ако бъде констатирано нарушение на скоростта от радара в патрулката, униформените трябва да спрат шофьора и да му напишат акт или фиш. Те са длъжни да правят така от февруари 2014 г., съгласно тълкувателно решение на Върховния административен съд.

Вече има поправка на текста за електронния фиш в Закона за движение по пътищата, но тя изисква от КАТ да снимат по правилата на наредба, подписана от вътрешния министър Румяна Бъчварова. Документът бе пуснат за публично обсъждане в средата на март, но така и не излезе досега в “Държавен вестник”. Очаква се наредбата да стане факт най-рано в дните в преди 1 май. При обсъждането й бе обърнато специално внимание на текста, който дава право на катаджиите да снимат от движение с необозначени коли. Възможно е той да бъде премахнат от Бъчварова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини