Изхвърляните от шофьорите фасове са една от причините за пожарите край пътищата

Причината за горящите край пътищата стърнища и сухи треви в повечето случаи са изхвърляните от шофьорите цигарени фасове. Това каза пред „Фокус” инж. Красимир Кръстев, началник на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" – гр. Велико Търново.

В областта този проблем е много сериозен. „Пътуващите граждани в повечето случаи действат необмислено и небрежно. В другите части на страната не съм забелязвал толкова голям брой крайпътни пожари”, добави инж. Кръстев. По думите му, дори изхвърлените бутилки през лятото действат като лупи и също за предпоставка за огнени бедствия. Проблемите с тези пожари са от дълги години. Изключително редки са случаите, в които виновникът за дадено опожаряване бива заловен.

Самото доказване, че предполагаем гражданин е причинил пожар е много трудно. В някои от случаите вследствие на огън край пътя биват засегнати и частни градини, чиито собственици си търсят правата по съдебен път. „Заради тези пожари, които възникват поради небрежност, ние от ПБЗН-Велико Търново изразходваме много средства и усилия. Много е трудно когато по време на такова събитие, някъде другаде в областта се запали къща например и не разполагаме с достатъчно техника и служители, които да изпратим там. Наскоро заради пожар край пътя се случи верижна катастрофа на три автомобила.

Причината за катастрофата беше димната завеса, която се формира от огъня, видимостта в която беше едва няколко метра”, допълни още инж. Красимир Кръстев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини