Над 500 души са загинали при бомбардировките в Източна Гута за седмица

Седем пострадали в катастрофа край Сливен

Владимир Малинов е новият изп. директор на “Булгартрансгаз”

Борисов възложи пълна проверка на сделката за ЧЕЗ и на купувача

Красимир Вълчев: Не е желателно закриването на още училища

Българският лекарски съюз ще подпише националния рамков договор с НЗОК за 2018 г.

“Дунав” с втора поредна победа

Министър Ангелкова: Русия, Китай и далечните пазари са много важни за българския туризъм

В Банско арестуваха 6 лица за проституция и дрога

БСП готви концепция за партийна телевизия

Без почивка за бавния и напрегнат ЦСКА

Британец продаде марков чайник на 200 години за 650 000 евро

Атина към Анкара: Не сме Ирак или Сирия, можем да се защитим

Мария Захарова: Кокаинът в посолството в Аржентина няма общо с руските дипломати

Започна градеж на храм “Св.Райко Шуменски”

Този път трябват бързи отговори

Изявленията, че новият инцидент в Иганово е саботаж, говорят за страховити пропуски на ниво национална сигурност

Експлозиите в оръжейни складове и заводи по всички закони на журналистиката не би следвало да са новини в страните от Близкия Изток. Те сякаш са ежедневие, а ежедневието не е новина. Колите-бомби в Ирак минават за справка в колонките на ежедневниците, а ако жертвите надвишат стотина души, тогава новината има шанс да влезе в хрониката на националните телевизии.

Но все пак България не е Ирак и толкова много взривове и жертви са недопустими. Но има и още нещо – потресаващите изявления на министъра на икономиката Божидар Лукарски и кмета на Карлово Емил Кабаиванов, които допускат инцидентът да е саботаж. Т.е. бомбите не могат да експлодират без човешка намеса, а иначе мястото е отцепено, охранявано и хора не би следвало да са влизали в това помещение след предишните взривове преди три седмици.

Към края на деня вторник тезата за саботаж лансира и военният министър Николай Ненчев. Инцидентът става в момент, когато министърът и членове на парламентарната комисия по отбрана трябваше да посетят военния полигон “Ново село”, където се провежда българо-американско учение “Платинен лъв”, което е доста интересно съвпадение.

Предишната експлозия в Иганово също беше необяснима. Всичко изглеждаше наред, нямаше свидетелства за нарушения. Дали и тогава не е било саботаж?

За човешка намеса се говореше още при опустошителните взривове край местността Петолъчката през юни 2012 г. Тук не става дума за конспиративни теории, а за чиста физика. Ако експлозията беше причинена от човешка немарливост, както се твърдеше, то съседните складове нямаше как да се взривят по едно и също време, защото те са вкопани в земята, заобиколени от бруствери, със стабилни бетонни стени. Причината да се изграждат по такъв начин складовите помещения е именно да се избегне принципа на доминото, защото енергията се насочва нагоре – там, където няма прегради. Все пак когато са строени тези складове се готвехме за трета световна война и се е отчитало евентуално нападение по въздух и по суша.

При предишната експлозия, че и при сегашната в Иганово се взривява един склад, но другите са непокътнати. Експертите дадоха точно това обяснение – защитата на складовете не позволява да се случи ефектът на доминото.

Складовете край Петолъчката навремето са строени да обслужват полигона в Ново село. Днес можем да кажем, че те вече не застрашават полигона. Скоро Иганово май също ще бъде ликвидирано. Изглежда целият този отрасъл в България върви на закриване. Кой има сметка от това, кой би имал интереси от саботажи – ето това са въпроси, на които би следвало да получим много ясни отговори от МВР, МО и правителството.

Във времена, в които буквално на 10 часа път с кола от нас се водят кръвопролитни войни е стряскащо да си помислим, че някой просто така ще взривява оръжейни складове. Ако това е толкова лесно да се случи, не ми се мисли какво още може да се случи в България.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.