Бойко Борисов: Намерихме необходимия мотор, който да ни помогне за енергийните проекти

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна след срещата си с президента Франсоа Оланд в Елисейския дворец доброто сътрудничество между България и Франция. Премиерът отбеляза, че Франция винаги се е намесвала във важни за България моменти, когато трябва да се даде репер за развитие, съобщават от прессекретариата на Министерски съвет.

Премиерът Борисов запозна френския президент с потенциала на страната ни за диверсифициране на газовите доставки, свързани с възможностите за изграждане на газов хъб, развитие на проекта „Южен поток“, изграждане на интерконектори от LG терминалите, осъществяваните от „Тотал”, „Репсол” и „ОМВ” проучвания за добив на газ в Черно море, добивът на газ от „Мелроуз рисорсиз”, добре развитата газопреносна система на България.

„Намерихме необходимия мотор, който да ни помогне в осъществяването на тази идея. Франция е държава, която има изключително влияние в Европейския съюз, в Комисията, в отношенията с Русия“, коментира Борисов.

Президентът Франсоа Оланд акцентира върху политическата връзка между България и Франция, върху партньорството между двете страни, включително в културната сфера. Оланд подчерта и борбата срещу тероризма.

„Искам да благодаря на г-н Борисов за дейността, която води неговото правителство, за да ни помогне да се справим с тази заплаха и с терористите, които транзитират към конфликтните зони. Трябва да се борим и срещу радикализацията по интернет и срещу придвижването на европейски граждани към конфликтни места“, отбеляза френският президент. По отношение на Шенген той изрази увереност, че ще бъде намерен добър баланс.

„Ние сме добре запознати с откритото географско положение на България и имаме интерес да използваме Шенген по най-добрия начин“, заяви президентът на Франция.

Оланд отбеляза, че България има много правилна позиция като поддържа споразумението от Минск. „Г-жа Меркел и аз лично участвахме в създаването на това споразумение и смятаме, че най-добрият начин да се реши проблемът в Украйна е да се спазва това споразумение. Също така, не искаме България да бъде жертва на ставащото в тази страна, както се случва днес. Франция е готова да помогне на България, за да може наистина тя да бъдe в най-добрата ситуация в този конфликт, и аз ще използвам лично всички средства да говоря с Русия, с Украйна, за да можем наистина да се справим с това положение и да донесем полза на България“, каза още Оланд.

Президентът на Франция добави, че енергийната диверсификация е изключително важна за България.

„Ние желаем френските фирми да бъдат ангажирани изцяло в този процес. С министър-председателя Манюел Валс искаме EDF да присъства в България, за да може да допринесем с отговора за енергийната сигурност“, подчерта Оланд. По отношение на икономическото развитие той отбеляза, че българската икономика разполага с огромни възможности, за да приеме френски фирми.

Министър-председателят Бойко Борисов отново поздрави президента Оланд и канцлера Меркел за приноса им за Минското споразумение, което до момента е спасило живота на хиляди хора.

„Надявам се, че и Русия ще се съобразява с него и тези санкции, които толкова много тежат на европейските държави, на България – буквално във всяко едно отношение търпим загуби, на самите руснаци, за да се намери мирното решение и да живеем живота, който всички искат – в мир и разбирателство“, заяви министър-председателят.

„Чакаме Ви с нетърпение в България, господин президент“, обърна се премиерът Борисов към Франсоа Оланд и изрази надежда френският премиер също да посети страната ни. Президентът Оланд потвърди, че предвижда да посети България в най-близко бъдеще.

Преди откриването на изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България“ в Музея „Лувър“ в Париж министър-председателят Борисов изтъкна, че страната ни е богата на история и култура. „България е държава, която лежи върху три епохи, хората трябва да познават България и да я виждат колкото може повече. Това е пътят към Европа – по-доброто ни опознаване“, заяви премиерът Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини