Президентът на Република Сръбска глобен за превишена скорост в Хърватия

Началникът на планинските спасители: Индивидуалната лавинна екипировка навлиза все повече у нас

Започва Великият пост

Лишени от свобода превзеха затвор в Рио де Жанейро

Надраскаха със свастики полското посолство в Израел

Саудитките вече имат право на собствен бизнес

Британски кметове на посещение в Брюксел, искат разговори за Брекзит

Сирийската армия влиза в Арфин Кюрдите искали от Дамаск противовъздушна отбрана срещу Турция

Виктор Орбан обяви Унгария за “последния бастион срещу ислямизацията в Европа”

Ще вали почти в цялата страна

Мистерията с тровене на кучетата в бургаския квартал “Сарафово” се разплита

Почина легендата на “Левски” Павел Панов

Пет жени са били убити в близост до църква в Дагестан

12 души са задържани преди срещата Левски – Ботев (Пд)

Красимир Каракачанов: Амбицията ми е докато съм министър да въведем доброволната военна служба

Лиляна Павлова: Обмисляме обособяването на два екоплажа на Южното Черноморие

„Обмисляме възможностите за обособяване на два еко плажа на Южното Черноморие.“ Това обяви пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Това са плаж „Корал“, за който в момента текат процедурите за обявяване на 15-годишна концесия и плаж „Делфин“.

Амбицията ни е още следващата сряда процедурите за концесия на „Корал“ да бъдат внесени за одобрение от Министерски съвет. Сред изискванията към бъдещите концесионери ще бъдат всички преместваеми обекти по тях да са от екологично чисти материали, да имат повече свободна площ и др. „За първи път правим различна процедура за концесия, с която да наемем концесионер за еко плаж“, заяви министър Павлова.

„Ще дадем възможност за дългогодишна концесия на еко плажа, а концесионерът ще има право да извършва само екологични дейности“, коментира Павлова. По думите й, ако следваща сряда МС одобри стартирането на концесионна процедура, до есента може да бъде избран концесионер, с който ще се сключи договор от 1 януари 2016г., съгласно който плаж „Корал“ ще се стопанисва като еко плаж за 15 години. До тогава плажът ще има стандартен наемател.

Министърът подчерта, че в момента е обявена процедура за отдаване под наем на плаж „Корал“ . Целта е да има стопанин на плажа, който да осигури медицинско обслужване, водно спасяване и поддръжка за предстоящия летен сезон и докато тече процедурата по концесия, която отнема шест месеца. „ Процедурата за Корал в момента е само за отдаване под наем, като е записан срок за 5 години или до влизане в сила на договор за концесия, който автоматично прекратява договора за наем“, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството.

„Позицията ни, както за „Корал“, така и за къмпинг „Юг“ е, че става дума за незаконно издадени разрешения за строеж от главния архитект на община Царево през 2012г.“, коментира още министър Павлова и добави, че те още тогава са спрени с актове на ДНСК, заради липса на ОВОС и липса на договори за присъединяване към електрическата и ВиК мрежа. „За съжаление в единия случай съдът е потвърдил нашите решения – че се спира строежа, а в другия случай е отменил нашата заповед. Не коментирам решенията на съда. Това, което съм предложила са промени в Закона за устройство на територията, които предвиждат процедурата за обжалване на становищата на ДНСК да стане двуинстанционна, за да можем в случай като този да имаме втора инстанция, на която да обжалваме и да изкажем нашите възражения, защото досега беше едноистанционно“, каза Лиляна Павлова.

Тя обясни, че специализираните карти на морските плажове са били възложени още в предишния мандат на кабинета „Борисов“ и през декември 2012 г. са били утвърдени. “Имаше дълъг процес по одобряване, след което е трябвало да са окончателно потвърдени и качени на сайта. Това не се е случило цели две години и разпоредих да се случи през ноември м.г. Те са качени, но не в пълнота. Затова сменихме и ръководството на Агенцията по кадастър, защото имахме проблеми”, каза Павлова.

„Разпоредих още вчера да се качат всички специализирани карти, както и да се направи проверка за липсващи, за да са достъпни и всеки гражданин да има достъп до тях“, заяви министър Павлова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.