Делото Костинброд: Росен Желязков оправдан!

Софийският градски съд оправда бившия главен секретар на Министерския съвет в служебния кабинет на Марин Райков – Росен Желязков, съобщи БГНЕС.

По-рано днес прокуратурата поиска 2-годишна условна присъда с 4 години изпитателен срок за Желязков по Костинбродската афера с бюлетините.

В средата на март месец на изнесено заседание в Специализирания съд бяха предявени веществени доказателства по делото срещу Желязков.

Тогава заседанието се проведе на необичайно място - в гараж на охраняема сграда. Бяха показани костинбродските бюлетини - опаковани в прозрачно фолио върху палети и запечатани от експертите. Поради големия им обем вместо да се пренасят в Съдебната палата, съдът и страните по делото дойдоха в гаража, за да бъдат предявени веществените доказателства.

Росен Желязков е бивш главен секретар на Министерски съвет в периода от 2009 до 2013 г. Той е единственият подсъдим по Костинбродската афера с готовите за използване бюлетини. Тя беше разкрита на 11 май 2013 г. - ден преди парламентарните избори. Тогава прокуратурата и ДАНС извършиха специализирана операция в печатницата "Мултипринт", собственост на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, който е близък на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните. На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Росен Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините. Престъплението се наказва със затвор от 1 до 8 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини