Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Туристическите пакети ще поскъпнат 2-3 пъти Българинът се стяга за патриотични екскурзии за 3 март

Гинка Върбакова, която купи активите на ЧЕЗ: Нашите намерения са за отговорно отношение към милионите клиенти

Христо Иванов: Предлагаме намаляване мандата на ВСС на три или четири години

Искаме също така да предложим на обсъждане намаляване на мандата на ВСС – до три или четири години, с което образно казано ще се постигне по-добро кръвообращение в процеса на взимане на решение. Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов, при представянето на съдебната реформа в Министерски съвет.

 По думите на министър Иванов само със съкращаването на мандата на ВСС ще бъде избегнато усещането за създаване на една бюрократична класа в съдебната власт от хора, които целите им кариери минават като административни ръководители. Той каза още, че се предлага членовете на ВСС да гласуват явно.

„Ключовото е да гарантираме, че кариерата на всеки прокурор и следовател ще бъде гарантирана от колегията, която ще бъде посветена. Общият бюджет, обучението ще остане да се взимат от пленума”, обясни министър Иванов по отношение необходимостта от структурни промени във ВСС. Той подчерта, че ще се търсят решения само на това, което може да се случи в рамките на Обикновеното Народно събрание.

Министър Иванов каза още, че предстои дискусия за засилване ролята на Инспектората на ВСС. Промените са фокусирани върху съдебната реформа. Ясно е, че ние трябва да приключим със съдебната реформа и нейните структурни аспекти, за да можем не само покрай Румъния и някак си закачени за тях да се надяваме Механизмът за оценка и сътрудничество да се махне. Да си свършим работата с достойнство.

„Ние за пръв път създаваме структурната предпоставка да започне публичен дебат, когато стигнем до измененията в Закона за съдебната власт, ще вкараме излъчване на работата на Висшия съдебен съвет и на двете му камари в интернет. Съвсем публичен дебат за това, как се регулира работата на прокуратурата. Тази структура трябва да подкрепя усилията за реформи в Прокуратурата. Независим съд и все по-ефективна Прокуратура. Това са непосредствените цели на тези реформи”, подчерта министър Христо Иванов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.