Издирват собствениците на 150 къщи призраци в Търново

Общинската управа на Велико Търново издирва собствениците на 150 необитаеми и рушащи се къщи в старинната част на града. Четирима чиновници са изготвили над 700 писма, констативни протоколи и предупреждения, които са разпратени по цял свят, включително и до Австралия, Южна Америка, Африка, където пребивават наследници на проблемните имоти.

"Правят титанични усилия да убедим притежателите на къщи да ги стегнат. Сформирана бе комисия, която извърши огледи и изброи сградите, които са пред срутване.Никога в старата столица, която е с лъскав туристически имидж не е имало толкова постройки в окаяно състояние", обясняват от кметството в болярския град.
Последно рухна изоставен имот на ул."Драгоман" в съседство на къщата – музей на писателя П.Р. Славейков.Преди да се случи това от кметството приканвали с писма десетината наследници на имота да си го обезопасят, но безрезултатно.

Заради липсата на контрол кметът Даниел Панов е решен да иницира, заедно със свои колеги, промени в законодателството, с които да се решат проблемите с безстопанствените сгради, каквито имат всички старинни градове. Идеята е с промените недобросъвестни собственици, които не полагат грижи за имотите си, да бъдат лишавани от тях в полза на общината.

Най-трагично е положението по живописната ул. "Опълченска", където през последните години се сринаха 5 къщи. По това трасе няма сграда, която да не е опасна. Според експертите рискове крият и неукрепени или ерозирали бетонни и метални архитектурни елементи, които красят фасадите на къщите на улиците "Резервоарска", "Независимост" и "Стефан Стамболов".За тях се изготвят заповеди за принудително премахване.

"Вече са организирани първите процедури за силово събаряне, което е единственият изход за повечето къщи. След като се напишат предписания, собствениците са длъжни за своя сметка да сринат сградите. За целта е нужно одобрение от комисия, в чийто състав влиза представител на Института за недвижимите паметници на културата и Министерството на културата и Регионалната дирекция за национален строителен контрол", разкриват от общинската администрация.

Ако собствениците не разчистят отломките доброволно, следва принудителна процедура с избор на изпълнител, която пак е за тяхна сметка. Законът за устройство на територията позволява дори да се направи ипотека на имота.До момента са организирани три принудителни процедури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини