Родителите на убит пред "Соло" на мярката на Ченалова: Искаме да я видим с белезници

Вече няколко часа журналистите в Съдебната палата чакат СГС да започне заседанието си за постоянната мярка за неотклонение на обвинената в длъжностно и документно престъпление съдия Румяна Ченалова, съобщи bTV.

Пред залата дойде и семейството на младия хокеист Кирил Въжаров, убит в дискотека „Соло” през 2009 г. Като първоинстанционен съдия в наказателното отделение на СГС, Румяна Ченалова оправда подсъдимия Илиян Тодоров, който по-късно избяга, въпреки че беше получил осъдителна присъда от ВКС. "Искаме да я видим с белезници на банката", обявиха почернените родители.

Тодоров е в неизвестност и до днес.

Ченалова беше обявена за общодържавно издирване и по-късно сама се предаде, след като стана ясно, че е обвиняема в престъпления във връзка с висящо търговско дело между "ОЕТ – Обединени Енергийни търговци" ООД и НЕК ЕАД.

Днес прокуратурата внесе обвинителния акт, а 7 съдии от СГС си направиха отвод и отказаха да се произнесат по мярката на доскорошната си колега.

Изчезналият за кратко (и появил се без никакво обяснение) бивш шеф на ДАНС Петко Сертов беше съветник на ОЕТ.

Името на Ченалова, произнасяла се по куп знакови дела, пък нашумя особено, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан заговори за "гнили ябълки" в съдебната система и обвини директно магистрата, че подпомага схема за кражба на фирма.

След избухването на скандала, ВСС я отстрани от длъжност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини