Кунева: За промените в Конституцията не се налага свикване на Велико народно събрание

"Времето е динамично, съдебната система е част от това как държавата се усъвършенства, а не от държавното устройство. Не смятам, че има нещо, което налага Велико народно събрание”, каза Меглена Кунева, вицепремиер по европейските политики и институционалните въпроси, в предаването „Още от деня” по БНТ.

По думите й по-голямата част от юристите смятат, че е възможна промяна на конституцията без свикването на Велико народно събрание. „Убедена съм, че така, както внимателно е приготвен най-напред законът, а след това надявам се и промените в конституцията, те ще дадат една стабилна основа. Те по-скоро имат за цел да циментират, да направят наистина много стабилна основата на Закона за съдебната власт и не, няма да се наложи Велико народно събрание според този обем от промени, които се предвиждат на този етап”, коментира Кунева.

„Всъщност Висшият съдебен съвет се запазва, разделя се на две - на колегия на съдии и на колегия на прокурори следователи, но има все пак едно събиране на колегиите, когато трябва да се решават въпроси от общ интерес, например разпределянето на съдилищата или пък въпроси свързани с бюджета", допълни още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини