Цацаров: Промените в Конституцията да вървят с такива на основните закони в съда и прокуратурата

Промените в Конституцията трябва да вървят ръка за ръка с промени на основните закони и правила на съда и прокуратурата. Това каза във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров, съобщи „Фокус”.

Според него предложените промени в Конституцията звучат реалистични, прагматични и осъществими. По думите му тази промяна би била позитивна. Цацаров посочи, че оттук нататък е важно това, което е казано, да бъде видяно и в написан вид. „Едно е казаното, съвсем друго е самите конкретни текстове на проектозакон за изменение на Конституцията да ни бъдат представени. Тогава ще може съвсем конкретно и ясно да се коментира”, посочи Цацаров.

Той заяви, че неговото отношение към това, което му е представено от министър-председателя, министъра на правосъдието и председателят на Народното събрание, е положително. Главният прокурор посочи обаче, че не съдебната реформа, която се реализира вече 25 години, не може да се изчерпи с промени в Конституцията

„Промените трябва да вървят ръка за ръка с промени в процесуалните закони. Не може да се промени каквото и да било в съдебните зали без да бъдат променени основните закони и основните правила, по които работят Съд и Прокуратура. Тоест един такъв път с прагматични промени, трябва да върви ръка за ръка с промените в Конституцията”, заяви Цацаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини