Спасителите на Преслав с екипировка от Швейцария

Адвокатите на Йоан Матев искат да бъде преместен в Софийския затвор Съдът даде ход на делото за убийството на Георги Игнатов

Григор дал 14 проби миналата година

Съдът отказа да освоби предсрочно братоубиец

Обществената трапезария в Търново ще работи без прекъсване цяла година

Румен Радев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Иво Прокопиев участва в „зелени“ проекти за 11.7 млн. лв. Броил врабчета, снимал орли, лобирал за промяна на екозакони

Бургаска учителка се нуждае спешно от кръв

Свлачище застрашава пешеходци и коли край Дебелец

ВСС прие оставката на Красимир Влахов

СГС даде ход на делото срещу Йоан Матев

Отиде си Георги Марков

Как един посланик застава зад истината Меглена Плугчиева оборва неверни публикации за България в “Нойе Цюрхер цайтунг”

Турски военни самолети са извършили 42 нарушения на гръцкото въздушно пространство

850 000 лева идват в Сливен за подкрепа на деца с увреждания и семействата им

Близнашки: Ако имаме желание за съдебна реформа, трябва да променим и Конституцията

Бившият служебен премиер и конституционалист проф. Георги Близнашки заяви по БНТ, че е убеден в добрите намерения на правителството за съдебната реформа, но подчерта, че “трябва да се пипа много фино, защото това са прецизни решения”. Според него е смущаващо, че на пресконференцията на премиера Бойко Борисов са лансирани “сбъркани” и “несъстоятелни” идеи. В теоретичен план, ако те са погрешни, в практически те могат да се окажат изключително вредни, предупреди той.

Ако имаме желание съдебната реформа да навлезе в дълбочина, трябва да се отиде и към промени в Конституцията. Беше пропиляно ценно време и досега не беше ангажиран Конституционния съд, за да преразгледа прословутото решение от 2003-та за формата на управление. То е принципно погрешно, затваря пътя към една мащабна ревизия, защото каквото и да се пипне препраща към Велико Народно събрание, обясни Близнашки.

Конституционалистът отбеляза, че разделянето на ВСС на две, така че съдии и прокурори да действат самостоятелно при взимането на решения по кадрови въпроси, трябва да бъде подкрепено. “Другите три ключови идеи, лансирани на пресконференцията, бяха принципно погрешни”, убедено заяви Близнашки и напомни за “златното правило”, което гласи, че по въпроси от общ характер се гласува явно, а при решаване на персонални въпроси гласуването е тайно. Така е в цивилизования свят – гласуването трябва да остане тайно, обобщи юристът и добави, че големият въпрос е за критериите към кандидатите на членове на ВСС.

За него това трябва да са утвърдени магистрати, критериите трябва да бъдат много високи. Изключително опасна е и идеята за намаляване на мандата на ВСС от 5 години на три или четири, каза още той. “Това не бива да се допуска, защото ще постави състава на Висшия съвет в зависимост от мнозинството в Народното събрание… Мандатът трябва да е по-дълъг, за да се гарантира на тези хора, че няма върху тях да се упражнява въздействие, защото ако го направиш 3 години, мнозинството ще смени “непослушните” на третата година”, обясни конституционалистът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.