Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Всеки трети живее в дом без канализация Безплатна вода за бедните предвижда нов Закон за ВиК

Няма да се намери решение за името на Македония, заяви гръцкият министър на отбраната

Крадла обра храма към приюта на отец Иван Ако не се разкае, ще я постигне Божието възмездие

Рамуш Харадинай поиска от Ватикана да признае Косово като независима държава

МОН и БАН в спор за задача от матурата по БЕЛ за 12 клас

Борислав Сарафов: Открихме няколко хиляди лева и незаконен пистолет в касата на шефа на КАТ-Благоевград

Задържаният за блудство в столичното 17-о училище заплашил жертвите си да мълчат

Групите FACES и SOUNDFULL също потвърдиха участие в бургаския Джулай

Китайци правят завод за камиони у нас

Предупреждение за “зомби инвазия” стресна американско градче

Промени в организацията на движението в София за провеждане на тържествено шествие на 24 май

Съдът върна Габриела Медарова в ареста "Искам при родителите ми, да се лекувам и да уча", примоли се 21-годишната танцьорка

Красимир Каракачанов: Интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС и НАТО ще осигури траен мир, стабилност и просперитет за всички държави от региона

Близнашки: Ако имаме желание за съдебна реформа, трябва да променим и Конституцията

Бившият служебен премиер и конституционалист проф. Георги Близнашки заяви по БНТ, че е убеден в добрите намерения на правителството за съдебната реформа, но подчерта, че “трябва да се пипа много фино, защото това са прецизни решения”. Според него е смущаващо, че на пресконференцията на премиера Бойко Борисов са лансирани “сбъркани” и “несъстоятелни” идеи. В теоретичен план, ако те са погрешни, в практически те могат да се окажат изключително вредни, предупреди той.

Ако имаме желание съдебната реформа да навлезе в дълбочина, трябва да се отиде и към промени в Конституцията. Беше пропиляно ценно време и досега не беше ангажиран Конституционния съд, за да преразгледа прословутото решение от 2003-та за формата на управление. То е принципно погрешно, затваря пътя към една мащабна ревизия, защото каквото и да се пипне препраща към Велико Народно събрание, обясни Близнашки.

Конституционалистът отбеляза, че разделянето на ВСС на две, така че съдии и прокурори да действат самостоятелно при взимането на решения по кадрови въпроси, трябва да бъде подкрепено. “Другите три ключови идеи, лансирани на пресконференцията, бяха принципно погрешни”, убедено заяви Близнашки и напомни за “златното правило”, което гласи, че по въпроси от общ характер се гласува явно, а при решаване на персонални въпроси гласуването е тайно. Така е в цивилизования свят – гласуването трябва да остане тайно, обобщи юристът и добави, че големият въпрос е за критериите към кандидатите на членове на ВСС.

За него това трябва да са утвърдени магистрати, критериите трябва да бъдат много високи. Изключително опасна е и идеята за намаляване на мандата на ВСС от 5 години на три или четири, каза още той. “Това не бива да се допуска, защото ще постави състава на Висшия съвет в зависимост от мнозинството в Народното събрание… Мандатът трябва да е по-дълъг, за да се гарантира на тези хора, че няма върху тях да се упражнява въздействие, защото ако го направиш 3 години, мнозинството ще смени “непослушните” на третата година”, обясни конституционалистът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.