Двама загинали при катастрофа между ТИР и кола на пътя Разград-Шумен

Президентът на КТ „Подкрепа”: Не съм песимист относно увеличаването на добавката за нощен труд

Тръмп пратил писмо до Хашим Тачи, призовал Косово за споразумение със Сърбия

Гръцкият парламент одобри бюджета за 2019 г.

МВФ отпуска помощ в размер на 3,9 милиарда долара на Украйна

Министърът за Брекзит: Великобритания не може да отмени задействането на член 50 като временна мярка

Спецсъдът решава днес за мярката на Иванчева

Путин: Новото оръжие на Русия няма равно на себе си

Жълт код в цяла Източна България днес

На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Близнашки: Ако имаме желание за съдебна реформа, трябва да променим и Конституцията

Снимка: Фейсбук

Бившият служебен премиер и конституционалист проф. Георги Близнашки заяви по БНТ, че е убеден в добрите намерения на правителството за съдебната реформа, но подчерта, че „трябва да се пипа много фино, защото това са прецизни решения“. Според него е смущаващо, че на пресконференцията на премиера Бойко Борисов са лансирани „сбъркани“ и „несъстоятелни“ идеи. В теоретичен план, ако те са погрешни, в практически те могат да се окажат изключително вредни, предупреди той.

Ако имаме желание съдебната реформа да навлезе в дълбочина, трябва да се отиде и към промени в Конституцията. Беше пропиляно ценно време и досега не беше ангажиран Конституционния съд, за да преразгледа прословутото решение от 2003-та за формата на управление. То е принципно погрешно, затваря пътя към една мащабна ревизия, защото каквото и да се пипне препраща към Велико Народно събрание, обясни Близнашки.

Конституционалистът отбеляза, че разделянето на ВСС на две, така че съдии и прокурори да действат самостоятелно при взимането на решения по кадрови въпроси, трябва да бъде подкрепено. „Другите три ключови идеи, лансирани на пресконференцията, бяха принципно погрешни“, убедено заяви Близнашки и напомни за „златното правило“, което гласи, че по въпроси от общ характер се гласува явно, а при решаване на персонални въпроси гласуването е тайно. Така е в цивилизования свят – гласуването трябва да остане тайно, обобщи юристът и добави, че големият въпрос е за критериите към кандидатите на членове на ВСС.

За него това трябва да са утвърдени магистрати, критериите трябва да бъдат много високи. Изключително опасна е и идеята за намаляване на мандата на ВСС от 5 години на три или четири, каза още той. „Това не бива да се допуска, защото ще постави състава на Висшия съвет в зависимост от мнозинството в Народното събрание… Мандатът трябва да е по-дълъг, за да се гарантира на тези хора, че няма върху тях да се упражнява въздействие, защото ако го направиш 3 години, мнозинството ще смени „непослушните“ на третата година“, обясни конституционалистът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.