Холандия арестува десетки английски фенове след размирици в Амстердам (ВИДЕО)

Доживотен затвор за Любомир Димитров – Гребеца

Тол такса за 55% от пътищата

Нинова и Заев подписаха споразумение за партньорство

Путин се заема с жизнения стандарт на руснаците В тв обръщение президентът обяви приоритетите за 4-ия си мандат

ЕС изрази пълната си подкрепа за френския народ след терористичното нападение

Лида, Мартин и призраците Излиза книга за приключенията на духчето Йойо

Москва: Великобритания и САЩ въвличат европейските страни в антируска кампания

Бивша плеймейтка разказа за афера с US президента Карън Макдугъл се извини на първата дама Мелания

Престолонаследникът на Саудитска Арабия ще посети България

„Омония“ съди Петев за 576 хиляди евро

Кавани вкара на Чехия с ножица (ВИДЕО)

Одобрен е проектът за ремонт на спортна зала „Сава Величков“ в Търново Обектът ще бъде обновен с 212 324 лева по „Красива България“

Кметове поискаха оръжие от МВР, министър Радев отговори: Абсурд!

Апелативният съд в Търново остави под домашен арест шефът на здравната каса в Ловеч

Рашидов : Атаката срещу изложбата в Лувъра е сериозна свинщина от антибългари

Атаката срещу изложбата в Лувъра е сериозна свинщина от антибългари, това заяви пред радио К2 министърът на културата Вежди Рашидов.

Рашидов сподели, че на официалното откриване на озложбата в Париж са били поканени само 7 медии, защото възможностите на ведомството са ограничени. Все пак, за всички представители на медиите са били осигурени еднакво добри условия, по думите на министър Рашидов.

„Това са журналисти, които отразяваха всичко от самото начало, и аз исках да завършат своя цикъл от подписването на договора през 2012г.”, каза още Рашидов.

Според него това, което се пише по вестниците е проява на типична по думите му „българска ревност”, която проявяват журналистите.

Рашидов коментира и публикации, че изложбата е била поместена в “килер на Лувъра”. „Как килер? Това е в крило „Ришельо”, в най-хубавата зала на Лувъра!”, каза Рашидов.

„Аз съм казал едно изречение и пак ще го кажа – простотията не е порок, но понякога може да се превърне в сериозна свинщина и това за мен са хора, който са антибългарски патриоти, извинявайте, че го казвам! Не може да се случва нещо един път в живота и то много добро и това да е тяхната реакция, а те са пет човека”, смята Рашидов. Според него българите имат нужда да добият самочувствие и да се стремят към големи цели, за да има развитие.

По отношение на претенциите за по-добро възнаграждение на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел”, Рашидов каза, че този въпрос е по-скоро вътрешен за ансамбъла и неговия ръководител, защото те не са държавни формирования. Министърът на културата добави реторично: „И аз не съм възнаграден, че направих реклама на България. Искам ли възнаграждение? Че отворих вратите на Лувъра без пари, искам ли възнаграждение?”

Рашидов отчете като грешка на българските медии това, че се хващат само за отрицателното, за скандала, вместо да отчетат хубавото, което се случва.

„Докато аз съм министър, българската култура ще бъде елитна култура, каквато реално сме! Няма да пеем по читалища и да правим изложби в някакви мазета и читалища! Аз продължавам да смятам, че българската култура е на много сериозно ниво – самият аз се занимавам с култура и много добре знам. И проклетията на хората, които нищо не значат – те са 4-5 човека, които бързо тръгват по всички медии и започва едно плюене. Да оставим това, то не ни е необходимо. На нас ни трябва много самочувствие, иначе ще си останем тежки комплексари. Не бих искал това да е моята държава!”, заяви Вежди Рашидов.

По думите на министър Рашидов откриването в Лувъра на „Епопея на тракийските царе”, археологическите открития в България, е голям успех за българската култура и дори оприличи случилото се на чудо, защото България е попаднала в световен музей и вече е сред водещите страни в областта на културата.

„Ще трябва да мине време за да осъзнаем какво се е случило. Аз го осъзнавам”, каза още Рашидов.

„Нека припомним на нашите слушатели, че тази мащабна и изключително представителна експозиция с културното наследство на траките започна още през 2012г. Вие работите вече три години по този проект?”, попита Беновска

Вежди Рашидов уточни, че се работи три години откакто е подписан договорът с Лувъра, но всъщност от пет години група експерти работят по проекта. Министърът на културата изказа благодарности към хората, които са работели упорито през годините за да се стигне до днешния успех.

„Не беше лесен проекта, не е лесно влизането в такива музеи. Лувъра е музей, който показва своите ценности, това е най-богатият музей в света на ценностите – там е всичко от Египет до петруси, до маи до Ренесанса и т.н.”, допълни Рашидов.

Според Рашидов с българските музейни експонати от една страна се дава шанс на хората по света да се запознаят с културата на България, за която не се знае много, а от друга страна това е и голяма реклама и престиж за държавата.

Според Рашидов вече става дума за друго ниво на говорене за българската култура и дори разкри, че е получена покана за участие в Кремълския музей в Русия.

„Даже тук беше за два дни директорката на Кремълския музей г-жа Гагарина, Божидар Димитров я разведе”, сподели Рашидов.

„30 000 души всеки ден идват в Лувъра да видят Мона Лиза, а от днес нататък и шедьовърът, който ние притежаваме”, каза с гордост министърът на културата.

Вежди Рашидов разкри, че плакати и реклами за българската експозиция ще бъдат разпространени в метрото на френската столица, както и пред самия Лувър. Рашидов се похвали и с широко медийно отразяване на събитието във Франция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.