Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня в Негев

Пишат нов закон за търговските марки

Ерик Рубин: Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Нов “спорт” в Сливен: масово скубане и крадене на цветя от градинките

Декоративни храсти, цветя и скъпи кълбовидни форми на дръвчета-миньони изчезват от новите градинки по пешеходната зона на Сливен. В момента приключва основен ремонт на ларгото за 5 млн. лева – пари от Европа. В същото време се вихри вандалското скубане и крадене на новата растителност в разкрасения център. “Търпим загуби по 200-300 лева на ден от тези кражби на растителност!” – с възмущение заяви Емилия Кючукова, ландшафтен архитект на Сливен.
Емилия Кючукова ежедневно прави проверки на разкрасителната кампания със схема на градинките в ръка. Специалистката знае мястото на всяко ново коренче.

Няколко часа след засаждането изчезнали чимширени храсти от района край Художествената галерия “Сирак Скитник”. На следвашия ден ги възстановили. И пак ги откраднали. На мястото на скъпите декоративни дръвчета от т.нар. кълбовидни и яйцевидни форми около сградата на общината и градинката край фонтана “Кълбото”, всяко от по 120-130 лева, вече зеят дупки. Крадците дори започнали да зариват дупките, за да прикрият стореното и заблудят администрацията. Посягали не само на туи, кипариси, скъпа екзотична растителност, но и на цветя, които могат да се намерят в магазините на съвсем достъпни цени. Сред нарицателните примери били и градинките до сватбената зала в сградата на общината – там многократно слагали теменужки и други цветя, но винаги ги скубели.

До неотдавна форумите в интернет бълваха възмущение заради липсата на достатъчно растителност в центъра на града. Сега поголовното й унищожение отново разбуни сливенци. Никой не вярва, че скъпата растителност изчезва, за да бъде препродадена. Най-разпространената версия е, че дръвчетата и храстите вече са засадени по дворовете на къщи и вили. “Ако така продължава, накрая ремонтираният център на града ще е като усмихнат, добре облечен европеец с изваден преден зъб” – заявиха служители. От общината съобщиха, че слагат камери за видеонаблюдение и настоятелно призоваха хората да пазят града си, защото той е общият им дом.

Посегателства е имало и преди. Но засега една-единствена подобна кражба стигна до съда и завърши с пробация за 1 година и 150 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за 52-годишен сливенец. За три месеца той успял да обзаведе двора на тъща си с 2 палми и 5 стола, които откраднал от градинка и заведение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.