Нов "спорт" в Сливен: масово скубане и крадене на цветя от градинките

Декоративни храсти, цветя и скъпи кълбовидни форми на дръвчета-миньони изчезват от новите градинки по пешеходната зона на Сливен. В момента приключва основен ремонт на ларгото за 5 млн. лева - пари от Европа. В същото време се вихри вандалското скубане и крадене на новата растителност в разкрасения център. "Търпим загуби по 200-300 лева на ден от тези кражби на растителност!" - с възмущение заяви Емилия Кючукова, ландшафтен архитект на Сливен.
Емилия Кючукова ежедневно прави проверки на разкрасителната кампания със схема на градинките в ръка. Специалистката знае мястото на всяко ново коренче.

Няколко часа след засаждането изчезнали чимширени храсти от района край Художествената галерия "Сирак Скитник". На следвашия ден ги възстановили. И пак ги откраднали. На мястото на скъпите декоративни дръвчета от т.нар. кълбовидни и яйцевидни форми около сградата на общината и градинката край фонтана "Кълбото", всяко от по 120-130 лева, вече зеят дупки. Крадците дори започнали да зариват дупките, за да прикрият стореното и заблудят администрацията. Посягали не само на туи, кипариси, скъпа екзотична растителност, но и на цветя, които могат да се намерят в магазините на съвсем достъпни цени. Сред нарицателните примери били и градинките до сватбената зала в сградата на общината - там многократно слагали теменужки и други цветя, но винаги ги скубели.

До неотдавна форумите в интернет бълваха възмущение заради липсата на достатъчно растителност в центъра на града. Сега поголовното й унищожение отново разбуни сливенци. Никой не вярва, че скъпата растителност изчезва, за да бъде препродадена. Най-разпространената версия е, че дръвчетата и храстите вече са засадени по дворовете на къщи и вили. "Ако така продължава, накрая ремонтираният център на града ще е като усмихнат, добре облечен европеец с изваден преден зъб" - заявиха служители. От общината съобщиха, че слагат камери за видеонаблюдение и настоятелно призоваха хората да пазят града си, защото той е общият им дом.

Посегателства е имало и преди. Но засега една-единствена подобна кражба стигна до съда и завърши с пробация за 1 година и 150 часа безвъзмезден труд в полза на обществото за 52-годишен сливенец. За три месеца той успял да обзаведе двора на тъща си с 2 палми и 5 стола, които откраднал от градинка и заведение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини