Община Карлово спечели делото за "Кармазъ джамия"

Община Карлово спечели делото за "Кармазъ джамия", след като Върховният касационен съд (ВКС) окончателно отхвърли претенциите на Мюсюлманското изповедание по делото за терена, на която тя е била построена. Новината съобщиха кметът на родния град на Васил Левски д-р Емил Кабаиванов и адвокат Тодор Димитров, защитаващ интересите на община Карлово по това дело и по другото за "Куршум джамия".

"Претенциите на Мюсюлманското изповедание за терена "Кармазъ джамия" - зелената площ, намираща се северно от Народно читалище "Васил Левски 1861" в Карлово, са отхвърлени от Върховния касационен съд и делото е окончателно приключило в полза на общината", съобщи кметът д-р Кабаиванов. "След като Мюсюлманското изповедание заведе редица такива дела за собственост, налице е първото такова, приключило в България и спечелено в полза на община Карлово. Делото за "Кармазъ джамия" е с влязло в сила съдебно решение, с което ВКС отхвърля една от тези претенции и Мюсюлманско изповедание няма да стане собственик на част от централния площад "20 юли" в Карлово", допълни адвокат Тодор Димитров.

Наетият от община Карлово юрист уточни, че към настоящия момент част от делата, водени от Мюсюлманско изповедание, са спрени, за да се съобразят с Апелативен съд-София относно твърдяно правоприемство, а друга част все още са в ход.

"От правна гледна точка това най-малкото е противоречива съдебна практика. От една страна имаме делото "Кармазъ джамия", което е приключило с влязло в сила съдебно решение от ВКС, а от друга страна е делото "Куршум джамия", което е спряно и чака решението на Софийския апелативен съд", коментира адвокат Тодор Димитров.

"Трябва да имаме вяра в българското законодателство и в решението на българския съд по делото за "Куршум джамия", декларира обаче кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини