Девет бала вълнение на къмпинг "Юг"

Ранна съботна утрин на един от най- красивите български къмпинги - "Юг". Няколко каравани се белеят над плажа. Морето е като тава. Панорамата с нищо не издава, че в последните дни тук ври от скандали и страсти.

Две бетонни плочи разбуниха духове до девет бала вълнение. Те са излети за първите две дървени бунгала на селище, което строи Инвестиционен фонд "Фаворит". Еколози скочиха, че на плажа се сипе бетон. Кметът на Царево Георги Лапчев, в чиято община попада "Юг", обясни, че обектът многократно е проверяван от различни инстанции и строежът си има всички необходими книжа. В крайна сметка работата на обекта бе спряна от две институции - Регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) и Регионалната дирекция за строителен контрол (РДНСК).

След завихрилия се скандал царевци са бесни и наричат еколозите "палатковци". Местните смятат, че те искат да почиват и къмпингуват на морето без пари и с действията си нанасят удар по туризма - почти единственият им поминък. "Ето затова младите избират Терминал-2", коментират тукашни хотелиери.

По въпроса дали строителството е върху дюни или не, има разнобой. Затова днес (понеделник) на място пристигат професори от БАН - експерти по дюнните местообитания и цял екип специалисти, които трябва да се произнесат окончателно по казуса.
"В момента обектът е спрян по наше искане, на инвеститора. Внесли сме го в общината", обясни пред "Труд" управителят на ИФ "Фаворит" Стамо Стамов. "Спирането е във връзка с наши инвестиционни намерения, които ще осъществяваме впоследствие". Цялата ситуация около строежа той окачествява като "много шум за нищо".

"Всички документи са ни изправни по отношение на строителството. Някои възразиха от РДНСК, спряха строежа, но съдът се произнесе в наша полза. За мен това е органът, който казва кое е правилно и кое не е правилно, а не някакви други специалисти. Така че при нас нещата са точни и конкретни, нямаме нарушения по отношения на изисквания за строителство", казва управителят.

На възражението от страна на еколозите, че оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на обекта е и с изтекла давност, тъй като е издадена през 2004 г., Стамов обясни: "Никой не ми е искал нов документ за ОВОС - нито в съда, нито при подновяването на строителното разрешително."

Разрешителните на строежа са проверявани и от Районна, и от Окръжна прокуратура. След като Регионалната дирекция за строителен контрол го спира, спорът влиза в съда.
През март 2014 г. Върховният съд се произнася в полза на инвеститора и де факто от тогава разрешението за строеж е в сила.

По план Инвестиционен фонд "Фаворит" смята да изгради 16 дървени бунгала на мястото на съществуващи до момента стари. "Новите бунгала са екологични чисти дървени конструкции с дървени покриви и дървена обшивка. Само настилката, върху която лягат, е бетонна", казва инвеститорът.

Вътре всяко бунгало е с дневна, трапезария, две спални, баня и тоалетна отделно, има и кухня. Цялото бунгало се прави от дървени елементи, които тук, на място ще бъдат сглобени.

"От наша страна строежът е спрян заради пропуски в процедурите", казва Таня Манолова, временно и.д. директор на РИОСВ Бургас. Тя уточни, че междуведомствената комисия, която ще дойде в понеделник в къмпинга, е от експерти на МОСВ, МРРБ, Агенцията по екологичното законодателство и БАН. Ако се окаже, че става въпрос за дюни, общината ще решава какво да прави със строежа. Днес ще се извършат и заснемания, за да се определят границите на плажа.

По повод спирането на строежа в къмпинг "Юг" от Национална асоциация "Българско Черноморие" заявиха, че мотивите на РИОСВ-Бургас за забрана на строителството на дървени бунгала са неубедителни, тъй като имотът не попада в защитена зона. Неправителствената организация се закани, че ще обжалва забраната пред Върховния административен съд. В становището им се казва:

"Пет минути отнема справка в страницата на МОСВ, че в близост до въпросния имот няма защитени зони. Това значи, че Законът за биологичното разнообразие и екологичните оценки не се отнасят със своето действие към проекта. В близост до имота няма и защитени територии. В имота дюни няма... Законът е ясен, но някой продължава упорито да търси телето под вола и да провежда "лов на вещици"...Съдът е постановил, че разрешението за строеж е законно и трябва да се изпълни. За пореден път МОСВ се поставят над закона и със заповед отменят влязло в сила решение на съда, което е абсолютно недопустимо. Поради което обмисляме да подадем сигнал до прокуратурата срещу съответното длъжностно лице, което не изпълнява съдебно решение.

РИОСВ с предписание и за къмпинг "Китен"

Нов скандал с дюни се завихри в събота. След предписание на екоинспекцията стана ясно, че Инвестиционен фонд "Фаворит" може да отнесе глоба за защитен насип срещу наводнения, който е направил в съседния на "Юг" къмпинг - "Китен". "Китен" попада в друга община – Приморско, и оттам твърдят, че е трябвало задължително да се иска разрешението им. Не е взето наше становище за засипването, а този път категорично се касае за дюни, според специализираната карта от 2014 г. Става дума за сиви и облесени дюни, твърдят от екоинспекцията.

В същото време при стихиите миналата есен Приморско три пъти обявява бедствено положение. Пороите буквално унищожиха караваните на туристите, разказаха работници в къмпинг "Китен". За малко не загинали и хора. Мъж и жена стояли часове върху покрива на караваната си, докато дойде да ги спаси хеликоптер. Заради пороите и прииждането на близката река Караагач мястото е било буквално изровено като огромен кратер. "Трябваше да бъдат отстранени последствията от стихиите, каза инвеститорът от "Фаворит" Стамо Стамов. Той обясни, че засипването е с пръст от депо и новостроящи се сгради от Китен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини